För ett tag sedan skrev vi om NTF. De hade fått ny ledare och ville passa på och få lite press och lyfte då frågan ”Ska det vara olagligt att cykla utan hjälm”och tack vare kreativ reporter lyckades de också få spridning på frågan ”Ska det vara olagligt att cykla med lurar”.

Läs mer: … silar NTF mygg och sväljer kameler.

Sedan var det lite det det handlade om ett par veckor.

Screen Shot 01-18-16 at 12.12 PMFrån HD.se

Nu har vi hittat en artikel med brittiska motsvarigheten till Cykelfrämjandet, British Cycling som också tagit upp hjälmens vara eller inte vara. Och det deras representant, Chris Boardman, säger är alldeles mitt i prick:

– Vi har lämnat sanningen och börjat med anekdoter. Det är som med hajattacker – fler människor dör när de bygger sandslott, än människor som dödas av hajar (…) media fokuserar på nyhetsvärdet och tanken att cykling är farligt har blivit normen, men det det är inte så i verkligheten. Du kan cykla tusen varv runt jorden för varje cyklists död. Det är säkrare än att pyssla i trädgården.

Chris Boardman menar att de som vill att cyklingen ska öka och få bättre villkor, hela tiden tvingas slösa tid på att prata om hjälmens vara eller icke-vara:

– När du har tre minuter på dig och någon frågar ”Använder du cykelhjälm”, så vet du att all tid du hade på dig att prata om saker som faktiskt skulle kunna göra någon skillnad, är borta.

Då kommer det helt enkelt bara handla om cykelhjälmar. Istället för om alla de viktiga saker som behöver göras för att göra det säkrare att cykla: Bättre vägar, bättre underhåll och så vidare.

Därför förövrigt rubriken till det här inlägget – så slipper vi slösa tid på att prata om det här egentligen handlar om att Cyklistbloggen vill slippa få frisyren förstörd.

[Screen Shot 01-18-16 at 12.Screen Shot 01-18-16 at 12.19 PM

Boardman menar också att fokuset på hjälmar och skyddsdräkter gör att cykling framstår som farligare än vad det faktiskt är. Han jämför med prickskyttar…

– Det är lite som att säga ”Folk kommer skjuta på dig när du går nerför gatan – så ta på dig skottsäker väst”. När myndigheterna uppmanar folk att ha hjälm är det lite som en stor kampanj för att få folk att ha kroppsskydd bedriven av dem som borde sluta skjuta.

– När du väl sett någon gå nerför gatan i skottsäker väst så spelar det ingen roll att ingen skjuter. Du tänker ändå genast ”Jösses, jag tänker inte gå där om det krävs skottsäker väst för att klara sig”.

Han avslutar:

– Jag såg två personer cykla ner för en backe. En kom rullande i knallgula kläder och med hjälm. Några minuter senare kom nästa person, i bara skjortärmar, med en väska uppslängd på ryggen. Vem av dem får mig att vilja börja cykla?

Så i korthet: Den ensidiga hjälmfixeringen tar bort fokuset på andra viktiga förändringar som krävs för att göra cykling säkrare. Vilket paradoxalt nog kan leda till att fler skadas. Och det får cykling att verka farligare än vad det är.

Läs hela artikeln och slipp min kackiga översättning från engelskan på:

Chris Boardman: ”Helmets not even in top 10 of things that keep cycling safe”