Börjar en så kommer alla. Rena ketchupeffekten på cykelartiklar i media, så vi fortsätter nyhetssvepet. P4 Värmland skriver om att hundratals cykelolyckor sker i Värmland varje år. Och det är ju inte bra.

Antalet cykelolyckor i Värmland har legat på ungefär samma nivå de senaste tre åren. Det handlar om mellan 400-500 olyckor per år. Det visar siffror från Transportstyrelsen.

För att få svar på vad man kan göra åt det väljer de att fråga…. en taxichaufför. Såklart, de är ju ett slags trafikforskare. Väl?
[Screen Shot 04-23-16 at 12.Screen Shot 04-23-16 at 12.56 PMOch P4 Värmland får snabbt det självklara svaret på orsaken till alla olyckor:

Varje år inträffar hundratals cykelolyckor i Värmland. Många av dessa skulle undvikas om bara cyklisterna visade mer respekt i trafiken menar yrkeschauffören Tore Hildén.
– De ser sig inte för.

De ser sig inte för. Ah, OK. Dåså. Lösningen är enkel:

– Ja, nån utbildning på något sätt. De kan ju börja i skolan när de är små.

Kan någon meddela VTI?

[Screen Shot 04-23-16 at 01.Screen Shot 04-23-16 at 01.40 PM

Samtidigt i DN skriver motorjournalisten Jacques Wallner:

Det är ett säkert vårtecken att det utbrutit debatt om huvudstadens cyklism. Det kastas beskyllningar åt alla håll som verkar utgå från cyklisternas kläder, ålder och kön.

Dn har inte något vidare track record (Läs också: ”Cykelvärstingar” när DN skriver om cykling.) och gänget på motoravdelningen testar i samma avdelning en av folkbilarna Porsche. Vi andas, kollar blodtrycket … men! Han fortsätter:

Det är en stressig tid. Trafiken gör oss galna för att den är så oförutsägbar. Ibland kan jag se hur både cyklister och bilister får någon slags mentala sammanbrott och gör manövrer de säkert inte stolt berättar om över middagsbord hemmavid.

och

Det finns hänsynslösa bilister, cyklister och så vidare. Men de utgör ett litet fåtal. De är inte typiska för någon trafikantgrupp.

Det vore lätt att skratta åt allt om det inte vore för att det i fjol dog 17 cyklister i trafikolyckor i Sverige medan 352 blev allvarligt skadade (2014 var det 36 respektive 521).

Det är en av de bättre krönikor vi läst om trafikklimatet i Stockholm. Hands down! Läs den alla som rör er i trafiken:

Jacques Wallner: Kämpa för en bättre trafikmiljö

Vem vet: kanske, kanske får vi se något mer nyanserade artiklar i media framöver. Kan DN Motor, så kan flera!