I veckan gjorde Stockholmspolisen en extrabevakning av cyklister. Det fick Stockholmsmedia att gå i taket och slå fast att cyklister är skogstokiga trafikmarodörer hela bunten.

Cyklister får som grupp regelbundet höra sådant här. För medan en bilist kan göra vilka tokigheter som helst utan att man för den skull drar slutsatsen att beteendet gäller alla bilister, så representerar alltid varje enskild cyklist också alla andra cyklister. Om en cyklist kör vårdslöst, så kör alla cyklister vårdslöst, om man ser en cyklist bryta mot en regel, då ”har vi ett växande problem med cyklister”.

[![](/content/images/2012/04/Kommentar-Karlavagnen003.png "Kommentar Karlavagnen003")](/content/images/2012/04/Kommentar-Karlavagnen003.png)Typiskt bilister att köra för fort hela tiden
 

Men om 7144 bilister kör för fort så har vi inte ett problem med ”bilister”. Då har vi ett problem med 7144 fortkörande bilister, varken mer eller mindre. Resten är hedersknyfflar allihop.

I veckan handlade det i media om att ”cyklister” kör mot rött.  Det är sällan man läser om att ”bilister” kör mot rött, men det gör de. Så här har det till exempel sett ut vid Kungsträdgården på morgnarna under våren. Och till skillnad från de flesta rödljuskörande cyklister så är bilisterna livsfarliga.

Med det avslutar vi den här veckan.