För några veckor sedan lyckades NTF med konststycket att både släppa pressmeddelande om att de vill ha en hjälmlag, inspirera en socialdemokratisk riksdagsledamot att motionera om det och uttala sig om att det kan vara farligt att cykla med hörlurar. Det var som en ström av cykelmoral.

Screen Shot 10-27-15 at 07.58 PM

Bakgrunden till det senare var att  det i England ”blossat upp en diskussion kring cyklisters beteende sedan sex cyklister med hörlurar omkommit under en tvåveckorsperiod”. Och det låter ju allvarligt – om det hade stämt.

Men det gör det inte. Ursprunget är vad det verkar en två år gammal (!) artikel om hur flera cyklister i London på kort tid körts ihjäl framförallt av lastbilar (Läs: Sixth London cyclist killed in less than two weeks as man dies in lorry incident och Hörlursförbud för cyklister föreslås). Det fick Londons dåvarande borgmästare att börja rya om just hörlurar (Läs: Boris Johnson considers ban on London cyclists wearing headphones). Sedan har det inte hörts så mycket krav på just hörlursförbud – kanske för att det är väldigt oklart vilken roll de spelade, om någon alls, i de sex dödsfallen.

Nåväl, två år går och plötsligt bestämmer sig SVT Nyheter för att ta upp det här och passa på och få några citat från NTF. Som glatt ställer upp. De skriver därför:

(…) i exempelvis England har det blivit en diskussion kring cyklisters beteende, efter att sex cyklister med hörlurar omkommit under en tvåveckorsperiod.

Till SVT Nyheter sa NTF:s generalsekreterare Marie Nordén:

– Cykling och hörlurar hör inte ihop. Du hör inte omgivningen, det är svårt att uppfatta risksituationer och man tappar fokus på cyklingen

och till SR Värmland sa NTF:s lokala representant Birgitta Karstensson så sent som nu i helgen:

– Hela tiden ökar det ju. Problemet är att man inte är tillräckligt uppmärksam om man har hörlurar när man cyklar

och öppnar för att det kan vara dags att lagstifta ”längre fram”. Folk dör ju uppenbarligen som flugor i hörlursrelaterade olyckor i England.

Och SVT Nyheters artikel togs upp av TT och fick därför stor spridning.

(Här är ett axplock som alla vet att berätta att sex cyklister med hörlurar dött under två veckor typ nyligen i England: Norran, Expressen, GP, UNT, NA, KKuriren.)

Men det är alltså hittepå alltsammans. SVT:s reporter skriver i ett svar:

”Jag kan ha dribblat bort mig efter att ha läst en artikeln om Londons borgmästare som sagt det var ”absolut galet” att cykla med hörlurar. Detta efter att sex cyklister omkommit i Londontrafiken under en tvåveckorsperiod. Även en polischef hade samma uppfattning. Därmed var diskussionen igång. När jag tryckte ut artikeln fanns bara dagens datum noterat, tror det var 2015-10-08. Det gav alltså intrycket att frågan var dagsaktuell.”

Det är inte lätt det där med faktakoll och det här kan ju sägas vara en struntsak. Det handlar om cykling och vem bryr sig förutom några rättshaveristiskt lagda cykelbloggare.

Men. Det här är ändå lite ett tecken på hur stor vikt cykelfrågan får när den ska tas upp. Lite löst tyckande, en hygglig nyhetskrok från ett annat land och vips, så har man en klickis. NTF ställer glatt upp och svarar istället för att säga ”Vi vet inte vad ni pratar om” när reporter påstår något. Och alla litar på SVT.

Svårare, och viktigare, är det inte.

Av alla som publicerade har en enda redaktion rättat – P4 Värmland. All heder åt dem.