Infrastrukturministern negativ till lagändring för cyklister

Infrastrukturministern negativ till lagändring för cyklister

I går var det debatt i riksdagen om cykling. Det var Jens Holm (v) som ställt en interpellation, en fråga alltså, till infrastrukturminister Tomas Eneroth (s) om han är intresserad av att modernisera regelverket för cyklister, specifikt här när det gäller att kunna göra undantag för cykling mot enkelriktat.

Det korta svaret är väl att nej, det är han inte. Och vår analys är väl kanske att han inte tyckt frågan varit värd att ägna särskilt mycket tid heller. Han lyfter till exempel att Stockholm inte ska vara en försökverksamhet för obeprövade saker och att det är viktigt med trafiksäkerhet. Vilket vi alltså konstaterade tidigt inte har med saken att göra - eftersom det finns lång erfarenhet av Stockholms lösning i omvärlden och att det tvärtom visat sig öka trafiksäkerheten. Infrastrukturministern lyfter också att det bara är Stockholm som gjort så, men det är alltså många fler kommuner som gjort exakt samma sak.

Från Cykelfrämjandet

Hade man följt debatten och läst på så hade man såklart vetat det och sluppit få det förklarat för sig i pågående interpellationsdebatt.

Men hey, cyklister. Orka.

När infrastrukturministern ska lyfta satstningar från regeringens håll kan han bara komma på två saker, att de har tagit fram en nationell cykelstrategi (som tvärnitade cykelarbetet i riksdagen) och ett nationellt cykelcentrum. Inga konkreta förbättringar lyckas han komma på alltså. Vilket både känns.... talande och lite trött.

För den som vill se själva (ska dyka upp nedan, annars klicka på länken):