I somras bröt jag mot lagen. Jag körde mot rött. Trots att jag aldrig kör mot rött. Om jag kommer sent på kvällen efter jobbet, helt ensam i trafiken utan att en kotte syns, så brukar jag sakta rulla fram i mörkret, mitt i blandtrafiksfilen och stå och njuta av stillheten och de enorma vägytorna framför rödljusen som känns stora som mitt huvud. Jag. stannar. alltid.

Men i somras skulle jag cykla från Kungsträdgården vidare till Centralen och hamnade på Gustav Adolfs Torg. Bakom mig cyklade en grupp tyska turister på hyrcyklar och vi stannade alla duktigt vid rödljuset. Och där stod vi. Jag rullade lite längre fram. Ännu längre fram, så att rödljuset skulle fatta att jag var där. När fem-sex minuter gått och fotgängarna som korsade gatan hade fått både rött och grönt ett par gånger insåg jag att det inte skulle bli grönare för mig. Rödljuset kände inte av mig som cyklist så för att komma vidare skulle jag behöva hjälp av en bil.

No green for you!

Jag är ledsen polisen, men jag hade inte lust att vänta på det. Istället rullade vi sakta och försiktigt förbi rödljuset, jag och de förmodligen lite förvånade tyskarna och upp på cykelbanan på andra sidan.

En cykelstad i världsklass.