I Stockholm plogas cykelbanorna varenda dag och i Malmö ber kommunen om ursäkt för att de forslat bort hundratals cyklar från förvånade Malmöbor. Plötsligt är alla snälla mot cyklister.

I Malmö började det med den här videon:

På lille julafton filmades hur anställda från Malmö stad återigen hämtar cyklar som inte står rätt ställda. Tusentals cyklar har på detta sätt plockats bort. Förtvivlade cykelägare vandrar varje dag planlöst runt för att hitta sin cykel.

Marcus bloggade om det ”På två hjul” och skrev:

Att tjuvarna har gula kommunkläder och kör en kommunbil har gjort att folk sparkar bakut. Kommentarerna lät sig givetvis inte vänta och det är allt annat än positivt.

Det handlade alltså om att kommunen tog bort cyklar vid stationen där folk växlar från hoj till tåg.  Förutom att det är snopet att bli av med sin cykel så innebär det också kostnader för uppklippta låst så det är klart folk blev sura. Ingenstans stod det heller varför cyklarna transporterades bort, det bara gjordes.

Men efter att videoklippet ovan spridits på nätet, hamnat på reddit och på mängder av bloggar så ber kommunen nu om ursäkt. typ, och bemannar istället platsen med cykelvärdar. Det finns nämligen ett skäl till cykelstädandet, som nog alla kan acceptera:

Offensiven inleddes efter krav från räddningstjänsten – det måste vara fri passage till de schakt där räddningstjänsten ska kunna ta sig ner och evakuera människor vid en olycka.

Nu står cykelvärdarna där och berättar detta och hjälper cyklister att hitta parkeringsplatser i närheten. Det är förmodligen ett mycket effektivare sätt att se till att folk ställer hojjarna rätt och dessutom inte blir arga.

Läs mer om cykelsituationen vid Kristallen i Malmö hos Sveriges Radio.