”Nu visar SvD:s granskning av cykelmiljarden att 700 miljoner kronor fanns kvar att hämta ur potten när halva tiden gått.”

Samtidigt som SvD på ledarplats skriver trötta cykelgnälltexter, ägnar sig deras övriga journalister åt journalistik. Vi tänker, äntligen har någon som inte är fritidsbloggare som tvingas sitta på kvällstid efter barnnattning ägnat betald arbetstid åt att granska ”Cykelmiljarden”. Vi har ju skrivit spaltmeter om den, allt mer skeptiska. Dels verkar de inte hinna göra av med pengarna – från början skulle de ha lagt 143 miljoner per år, dels innebar en del satsningar vi hittade faktiskt försämring av hur det såg ut innan. Ibland objektiv, som när banor smalnas av, ibland subjektivt som Kanalvägen i Stockholm till exempel.
Läs också: ”Cykelmiljarden” – ett lyckat reklamkoncept”

Och nu har SvD alltså gett sig in och grävt i diarerna. Och det ser mörkt ut. De skriver:

När det gäller helt avslutade projekt mellan 2012–2014 så var resultaten blygsamma. 17 projekt av cirka 80 pågående blev helt avslutade, kostnaderna för dessa uppgick till 16,3 miljoner kronor. Här finns utgifter till bland annat trafiksignaler, cykelparkeringar, vägvisning och även pengar som gått till ren planering.

Summan kan jämföras med de 5,2 miljoner kronor som lades på pr och kommunikation om Stockholm som cykelstad under samma period.

SvD upptäcker också att man räknar in nybyggen i ”satsningar”. Alltså att bygga cykelvägar i helt nya stadsdelar.

– I min värld är det ett väldigt märkligt sätt att säga att det är en cykelsatsning, när man bygger nödvändig infrastruktur. Det är som att bygga vatten och avlopp och säga att man gör en satsning på vatten och avlopp. Man ska ju bygga nödvändig infrastruktur, säger Krister Isaksson, cykelexpert, bloggare och konsult som i många år arbetat med trafikplanering på kommunal och statlig nivå.

Nya styret har mer ambitiösa planer, de vill satsa en miljard under åren 2015-2018. Det innebär att de måste göra slut på 250 miljoner varje år från nu till 2018. Frågan är om de lyckas bättre. Inte utan att göra någon form av radikal organisatorisk förändring tror vi.

Läs hela artikeln på SvD.se: ”Svår uppförsbacke för cykelmiljarden”.
Och läs också: Lite mer om främjande.