Vi nås av den här delningen från Ekots Facebooksida:

"– Förr fanns det jättemycket affärer, men nu går man runt på en minut. Det är ju vi som kunder som förstört det för oss.
Det säger Astrid Bennermyr från Kumla som berättar att alla småaffärer i centrum har försvunnit eftersom kunderna åker till köpcentret."

Vi kollar på kartan och ser att köpcentret i Marieberg ligger en mil bort. Vi gissar att det är oerhört bekvämt att köra den där milen med bil för att storhandla på ett och samma ställe.

Och minns ett inlägg vi gjorde för ett par år sedan "Är det bortkastade pengar att satsa på cyklister?". Vi citerar därför oss själva:

"Och en undersökning från Munster i Tyskland visade att cyklisterna där visserligen handlade mindre per gång än bilister – men de handlade oftare:
Because they buy smaller quantities each time they go, cyclists go to shops more regularly (11 times a month on average, as opposed to seven times a month for motorists) and are thus exposed more often to temptation.
Cyklister handlar oftare och är därför bra kunder. De kommer dessutom ofta från närområdet och gynnar därmed den lokala ekonomin. Goda grannar helt enkelt."

och:

"–I ett köpcentrum kan det finnas tusen bilparkeringar, men cyklisterna är hänvisade till att ställa sin cykel längs en husvägg."

Försöker se oss om i Kumla med Google Maps, men Streetview verkar inte ha nått hela staden. Det vi ser är dock en förvånansvärt... sparsamt närvarande infrastruktur för cyklister.

Så vi ställer frågan till eventuella läsare i Kumla: Hur ser det ut? Är det tryggt? Finns det bra vägar? Kan man ta sig runt? Finns det cykelparkeringar värt namnet?

Eller i korthet: Finns det förutsättningar för att göra det lättare för Kumlabor att göra valet att inte köra en mil till Marieberg utan istället cykla in till Kumla och handla?

Och för att bredda frågan ytterligare lite: Hur ser det ut där du bor?

Skriv i kommentarsfältet här, eller kommentera på vår Facebooksida. Och varför inte dra en rad till Ekot också?