Under året har jag börjat cykla en hel del till och från Täby, norr om Stockholm. Och, något överraskad, har jag noterat att Danderyd gjort rejäla förbättringar för cyklister.

Förutom att de anlagt miljarder cykelöverfarter hela vägen norrut, så har de också gjort en del egenpåkomna grejor. När man passerar Danderyds Sjukhus så går cykelbanan mellan sjukhuset och den stora bussterminalen, med rätt intensiv gångtrafik. Så här ser övergångsstället ut:

Alltså, jag blir lite glad varje gång jag passerar där. Det är tydligt, som cyklist ser man exakt var man ska titta och fotgängarna vet exakt var de ska gå och, ja det känns rätt tryggt. Eftersom Danderyd håller efter sopsaltningen, så ser man också vägmarkeringarna bra.

Lite längre fram går cykelbanan ner i en sänka (vilket man kan ha synpunkter på) och i botten är det en rätt dold korsning. Cyklister kan komma i hög fart från flera håll. Det har de löst så här:

Igen, varje gång jag passerar blir jag lite på gott humör, och saktar in alldeles naturligt.

Sen hjälper det ju till att hela sträckan från Solna till Enebyberg var minituöst sopsaltad och att i princip alla korsningar var cykelöverfarter, som åtminstone när jag passerat har respekterats av korsande biltrafik.

En av Danderyds många cykelöverfarter.

Riktigt kul. Nu ska sägas att jag passerar i huvudsak igenom Danderyd, vad tycker ni som cyklar i hela kommunen?