Damn, jag har alltid velat använda ordet ”greve” i en rubrik och äntligen fick jag chansen. En alternativ rubrik kunde ha varit ”Hur en massa politiker, Trafikverket och en greve tillsammans gjorde något jättenkelt till världens fånigaste affär”, men det blev för långt.

Grevens grop Foto. Erland WGrevens grop Foto. Erland W

Minns ni för något år sedan när vi skrev om hur Trafikverket byggt Norrortsleden i full samklang med naturen, men skippat att fixa cykelväg? Där markägaren Greve Douglas sedan spärrade vägen med en jordhög, vilket ledde till milslånga omvägar för de cyklister som ville cykla där? Inte?

Läs: När Trafikverket bygger leder försvinner cykelvägen

Sedan dess har det hänt grejor: Jordhögen är ersatt med stora stenar och en grop istället och Riksenheten mot korruption har inlett förundersökning om mutbrott mot politiker i Österåker. Om än inte på grund av cykelvägssabotage.

Men, stenar på vägen alltså. Tidningen Mitti skriver:

Invånarna rasar och kommunalrådet Michaela Fletcher (M) stämmer in i kritiken.

– Det upplevs som väldigt provocerande.

Ja, jo. Onekligen är det provocerande.

Greve douglasGreve Douglas väg-plantering Foto: Erland W

Greve Douglas har visserligen lagen på sin sida vad det verkar – det finns ingen skyldighet för markägare att hålla gamla vägar öppna – men som en vis person sa: man behöver inte vara en knöl även om man har lagen på sin sida. En cyklist säger:

– Det är skandalöst att markägaren saboterar den enda cykelväg som finns till Täby. Stenarna vid betonghindret går långt upp i skogen så det finns ingen smitväg förbi, säger hon.

Det intressanta är hur politikerna svarar. Två politiker i Österåker är alltså under utredning för mutbrott och i grannkommunen Täby säger alltså kommunalrådet Michaela Fletcher (M) å ena sidan att det är provocerande. Men å andra sidan vill hon inte konfiskera marken för att ordna allmän väg eftersom:

– Det kommer inte ske så länge som jag sitter här. Det är en stor markägare som vi vill ha framgång i andra markärenden med.

Ja, vi vill inte stöta oss med greven, låt honom få som han vill. Cyklister däremot pffft….

Läs mer i Mitti: Cyklister rasar mot Douglas stenar 

och om mututredningarna: Riksenheten mot korruption inleder förundersökning och Riksenheten mot korruption utreder Österåker

Läs också om grevens tidigare stenaffärer: Douglas i markbråk: Dumpar stenblock som hämnd

(OM NÅGON HAR EN BILD PÅ STENARNA SOM VI FÅR ANVÄNDA MAILA GÄRNA: cyklist@cyklistbloggen.se EDIT: Efter någon minut fick vi bilder från läsaren Erland, tusen tack!)