cykelrapporten_500

För några veckor sedan lanserade Cykelfrämjandet och Folksam Cykelrapporten, en tjänst för att felanmäla och framföra goda förslag till kommunen om cykelinfrastruktur. I dag gästbloggar en av utvecklarna, Zacharias Elinder. Var med och påverka Cykelrapporten i rätt riktning, kommentera gärna!

När vi lanserade Cykelrapporten i början av juni hade vi en enkel tanke – att samla cyklisternas röster för att driva förändring.

cykelrapporten_500

Vi som cyklar vet att vi gör ett smart val – inte bara för oss själva utan även för miljön och samhället. Tyvärr belönas detta val alltför sällan i form av mer satsningar på cykel utan alltför ofta utmålas cyklister som trafikfaror eller ”lycra-vandaler”. Det är inget nytt – cyklister har i decennier betraktas som en abnormalitet i massbilismens Sverige, något som mest ställer till besvär när ingenjörerna planerar vägar och städer.

För att ändra den synen, och den sitter djupt, krävs en rörelse och argument som ingen kan blunda för. Det är en rörelse utan andra mål än att skapa bättre förutsättningar för alla som fattar det kloka beslutet att välja cykeln.

Det var med den storslagna ambitionen vi tog fram Cykelrapporten. Genom att göra det enkelt för individen att lösa ett bekymmer (t.ex. en sönderslagen busskur eller felparkerad bil) eller ge ett förslag (bredda cykelbanan) samlar vi tillsammans argument för att driva den större frågan – den om cykelns självklara plats i trafiken.

På Cyklistbloggen, liksom i många andra forum, har det framförts relevanta synpunkter på Cykelrapportens brister. De är naturligtvis många och vi jobbar på att åtgärda dem (varken Lars Strömgren eller jag är programmerare så du som är drillad på detta, hör gärna av dig – din hjälp mottas tacksamt). Vår förhoppning är dock att dessa brister inte överskuggar Cykelrapportens nytta som verktyg för att minska tröskeln mellan cyklister och de som fattar beslut om dagens och morgondagens trafikplanering.

Om du inte själv har möjlighet att engagera dig i frågan vill vi därför uppmana till en sak – fortsätt att rapportera. Både vad vi på Cykelrapporten kan göra bättre, men framförallt vad som behövs för att göra vårt samhälle mer cykelvänligt.

Hittills har över 1 000 rapporter strömmat in till landets trafikkontor och ca. 5000 röster. Arsenalen av goda argument för förändring växer för varje dag och du är en del av den!

/Zacharias Elinder, Cykelrapporten.

Har du förslag, frågor eller önskemål om tjänsten Cykelrapporten? Kommentera nedan.