Fråga en holländsk cykelplanerare

Vi brukar ganska ofta referera till Holland som ett föregångsland vad gäller cykling. De har sedan 1970-talet hållit fast vid sin cykelplan ”Sustainable safety” (hållbar säkerhet) vilket gett en mycket bra cykelinfrastruktur, särskilt om man jämför med Stockholms dito. I kväll ska jag träffa en holländsk trafikplanerare och ge honom en bild av cyklingen i Stockholm. Vill du fråga honom något? Kommentera här, så vidarebefordrar jag frågan.

Vi brukar ganska ofta referera till Holland som ett föregångsland vad gäller cykling. De har sedan 1970-talet hållit fast vid sin cykelplan ”Sustainable safety” (hållbar säkerhet) vilket gett en mycket bra cykelinfrastruktur, särskilt om man jämför med Stockholms dito.

I kväll ska jag träffa Herbert Tiemens, trafikplanerare i staden Houten, av vissa beskriven som ”den mest cykelvänliga staden i Holland”.
Här är ett exempel från Houten.

Herbert Tiemens ska hålla en presentation i morgon torsdag på Trafikplanering 2012 – fokus cykel och ville få lite intryck över hur cyklingen fungerar i Sverige.

Jag tänkte ge honom en bild av hur cyklisterna har det med Stockholm som utgångspunkt. Situationen jag tänkte måla upp liknar Kerstin Brunnbergs, eller i korthet:

  • Cyklingen har generellt alltid den lägsta prioriteringen i trafikbilden. Biltrafiken prioriteras, därefter gångtrafikanterna och sist cyklisterna.
  • Cykelbanorna är dåligt planerade, ofta dåligt snöröjda och för smala. Cykelfälten målas på gatan lite ad-hoc. Cykelvägarna kan ta slut när och var som helst.
  • Cyklister och gångtrafikanter blandas ofta. En riktigt dålig lösning som vi måste bort ifrån.
  • Det finns ingen plan. Jo, ok, det finns ett utkast till cykelplan ute på bred remiss. Men än är den inte klubbad och vi vet inte när eller om den fastslås. Planen har dessutom flagranta brister som måste åtgärdas. Under tiden byggs det på sina ställen cykelvägar som vanligt, det vill säga planlöst.

Men det är några timmar kvar tills jag träffar Herbert Tiemens. Vill du fråga honom något eller lägga till något på min lista ovan? Jag vidarebefodrar gärna din kommentar och redovisar här på bloggen. Ös på i kommentarsfältet bara.