Folk kör som biltjuvar vid Slussen

En sak som slagit mig nu när det är så meckigt runt Slussen – folk kör som biltjuvar.

På riktigt. Det körs mot rött.  I går morse körde en bil om bussen i rondellen på Skeppsbron – alltså bilen kom bakifrån och utnyttjade att bussen svängde i rondellen och passade på att köra rakt igenom rondellen på insidan. Vilket höll på att leda till smäll eftersom busschauffören inte såg det – bild nedan. Nu blev det mest ett högt tutande. Det är tredje gången jag ser två trafikanter hålla på och smälla på grund av att den ene valde att gena.

Skeppsbron 1

Skeppsbron 2

Flaggvakterna blev så hotade att de nu är bortmotade vilket i sin tur leder till både långa köer, trots förbud att köra där, och att biltrafiken använder cykelfälten som körfält. Och blir stående.Skeppsbron 3

Häromdagen försökte en bil ta cykelvägen vid Medborgarplatsen och fastnade.

Medborgarplatsen

Det är… det är som att lagar och regler inte gäller bilförare! Ska det vara på det här viset! SKA DET DET? ÄR det dags för KÖRKORT?

Som bilist upplever jag nu tack och lov inte det här så ofta. För det mesta är det löjligt glasklart vart jag ska, även när det är vägarbete. Det tydligaste exemplet jag varit med om var när jag kom körande i bil från Kungsholmssidan på Västerbron och de varnade för sämre framkomlighet vid Götgatan, flera kilometer bort. En cyklist fångade det så här:

[![Screen Shot 05-13-14 at 08.51 AM](/content/images/2014/05/Screen-Shot-05-13-14-at-08.51-AM.png)](/content/images/2014/05/Screen-Shot-05-13-14-at-08.51-AM.png)Varning redan på Västerbron
Men när det blir sådana här megaprojekt, där vägar dras om nästan från dag till dag, blir det är svårt för även de mest ambitiösa trafikingenjörer att hinna med. Då händer det något. Fler börjar köra som krattor av någon anledning.

Nej. Jag tror inte att Stockholms bilister plötsligt blivit mycket mindre laglydiga. Jag tror heller inte att det plötsligt är så att just bara Stockholms värsta bilister väljer att ta vägen över Slussen.

Så vad kan det bero på? Det är ju nästan som att… förvirrande och dåligt utformad infrastruktur skapar felbeteenden? Som att när trafikanterna upplever det svårtolkat och utformat underligt så börjar de få svårt att köra rätt? Vilket leder till… konflikter?

När bilinfrastrukturen får samma standard som vilken cykelväg som helst alltså.

Samtliga bilder, utom den på Västerbron, tagna den här veckan.