Minns ni köerna som uppstod på Skeppsbron när arbetena började där och vägen spärrades för motortrafik? Till slut var det så problematiskt för både cyklister och bussförare att kommunen satte ut flaggvakter. Sedan försvann de plötsligt. Och köerna återkom.

natt

Vi fick aldrig riktig klart för oss varför, så vi frågade Stockholms Stad på Twitter idag. Svaret?

Screen Shot 06-07-16 at 07.49 PM

Japp, enligt kommunen blev bilisterna så hotfulla att de blev tvungna att dra in vakterna. Så nu rullar trafiken i köer som vanligt – trots ”motortrafik förbjuden” skyltarna.

Men det är inte bara bilisterna som missköter sig. Just nu är det stora arbeten vid Slussen och det är flaggvakter lite överallt. Och även cyklisterna blir hotfulla:

– Flaggvakter har blivit påcyklade, när de har hållit ut sin flagga så cyklar cyklisterna på flaggan och armen. De har blivit spottade på, de har fått hotfulla tillmälen, säger Eva Rosman.

Allvarligt, vad är det här?

– På Medis är det cyklister som cyklat på och spottat på flaggvakter. Vid Skeppsbron är det bilister som stått för aggressiviteten. En av entreprenörerna överväger att anmäla det här till Arbetsmiljöverket.

– Taxichaufförerna är värst. Och det är värst nattetid. Men man blir härdad. Jag har hållit på med det här i sex år och är van. Det går in i ena och örat och ut i det andra, men det är värre för de nya, säger Åsa Lindvall.

Med risk för att låta som Birgit Friggebo i Rinkeby: Nu är det fan dags att åtminstone Stockholms cyklister sköter sig. Flaggvakterna gör ett grymt arbete för att se till att trafiken flyter och att alla kommer fram hela och rena.

Låt oss visa att Stockholms cyklister är trevligaste trafikanterna, och ge dem en vink, ett hejarop eller bara ett tack nästa gång ni passerar dem. Det är ett otacksamt jobb som är viktigt.

Och på köpet slipper vi ser mer sådant här:

Video: Simon Bouloussaa

Läs mer:

P4 Stockholm: Hot mot trafikvakter vid Medborgarplatsen.

Stockholm Direkt: Flaggvakterna på Södermalm trakasseras av bilister och cyklister