Favorit i repris: Stolpe ut

[![Farsta fail. Foto: Krister Farsta fail. Foto: Krister Isakssonse/content/images/2014/05/farsta_fail.jpg)Farsta fail. Foto: Krister Isaksson

Först blev jag lite full i skratt. Jag menar: det måste ju vara ett ganska dåligt skämt? Men tyvärr … Jag vet, det är lite av en följetong. Stolpar i cykelbanor. Christian berörde ämnet igår, jag skrev om dem längs Nynäsvägen, Trafikverket sågade ned ett gäng de placerat fel vid Universitetet, för att nämna några. Ack så lätt att bara sätta dit, ack så lätt för en cyklist att köra på.

Måste erkänna att jag skrattade lite när jag såg den här placeringen av stolpar i Farsta, strax söder om Stockholm.

[![Farsta fail. Foto: Krister Farsta fail. Foto: Krister Isakssonse/content/images/2014/05/farsta_fail.jpg)Farsta fail. Foto: Krister Isaksson

Det är som en gammal Olle Ljungströmlåt.

Helt igenom fel, fel som fan som en tysk indian, en befjädrad german

Det som blåser bort det sneda leendet från ansiktet är att mina exempel ovan, alltså cykelvägarna vid Universitetet, Nynäsvägen och Farsta är helt nya installationer. Det är alltså en entreprenör som byggt detta det senaste året. Farstavägen är markerad som huvudstråk i Cykelplanen. Med två stolpar mitt i vägen.

Stadens egen handbok (finns att ladda ned här) säger att en stolpe ska placeras som närmast 0,4 meter från cykelbanan. I inget av exemplen har man lyckats följa sin egen handbok.

Så hur mycket valår det än är och hur mycket cykelkärlek som sprids i media så lyckas inte staden att få det rätt.

Men det går ju tack och lov att rätta till.
Känner du doften av bränt? Det är dina och mina skattepengar som bränns när kapskivan sätts i helt splitternya stolpar, ditsatta av en stad som ibland bara skiter i sina cyklister.

Även bloggrannen Krister Isaksson har samlat stolpar.