Både i Stockholm och Göteborg finns sedan ett par år ett förbud mot att köra på vissa gator med dubbdäck. Odubbade däck river inte upp lika mycket partiklar, vilket förstås är bättre för miljön.
Så är det förbjudet för dig som satt dubbdäck på din cykel att åka på dessa gator? Vi har svaret.

Nu nalkas vintern, trots att det fortfarande är varmt och skönt just nu. Vi har skrivit om dubbdäck tidigare, bland annat här och här. Jag, och flera med mig, har redan satt på dubbdäcken för att vara beredda när frost, is och halka kommer.

Både i Stockholm och Göteborg finns sedan ett par år ett förbud mot att köra på gatorna med dubbdäck. Odubbade däck river inte upp lika mycket partiklar, vilket förstås är bättre för miljön. Om det är lika bra för trafiksäkerheten kan man förstås diskutera. På cykel kan dubbdäck verkligen göra hela skillnaden för säker vintercykling.

Då vintercyklandet i Stockholm ökat med 130 procent sedan 2004 dyker då osökt frågan upp: får man cykla med dubbdäck på gatorna där det är dubbförbud?

Cyklistbloggen frågade Peter Ågren, chef för polisens ingripandeverksamhet på Södermalm i Stockholm via Twitter.

Svaret är ”Ja, det får du. Förbudet gäller motordrivet fordon. Cykel och moped klass II är OK att köra med dubb.

Så när frosten kommer: sätt på ett par dubbdäck på cykeln och cykla säkrare. Även på Hornsgatan i Stockholm, samt Odinsgatan och Friggagatan i Göteborg.

[Det här inlägget är en uppdaterad repris från 2011]