Evighetsgrinden i Huddinge

Evighetsgrinden i Huddinge

För ett och ett halvt år sedan skrev vi om det regionala cykelstråket i Huddinge, som passerar Kungens Kurva. Där hade en fastighetsägare monterat en grind som gick rätt ut i den nyanlagda cykelbanan.

Foto: Nils Bryntesson

Det hela anmäldes, men fastighetsägaren visade sig ointresserad av att hitta en lösning. Tvärtom faktiskt, det framstod i inlagorna som att det lite var med flit som grinden inte bara fick stå kvar, utan dessutom överklagades från instans till instans.
Under tiden fick hugade cyklister hålla koll på att vägen blockerades av en faktiskt helt onödig grind.

Nu har det gått ett och ett halvt år och grinden är fortfarande kvar. Vi kollade med Huddinge kommun och fick svaret att kommunen nu vunnit i alla instanser, och att efter beslut i september ska grinden bort - annars börjar det ticka vite för fastighetsägaren. Det bör betyda om några veckor.

Vi får se hur det blir med det, i skrivande stund är grinden alltså kvar.

Men vi funderar över om någon lär sig något av det här. Är det rimligt att en fastighetsägare ska kunna blockera vad som är, om än inte juridiskt, en allmän väg i mer än ett och ett halvt år medan rättsprocessen sniglar sig fram? Hade detta varit okej om det hade varit en "riktig" allmän väg? Hur länge hade en fastighetsägare kunnat låta en grind sticka rätt ut i biltrafiken? Någon av våra läsare som är jurist som kan spekulera?

Eller i korthet, finns det kanske några regler som behöver ändras här?