Evenemangstips: Gå på cykelsamtal

Cyklistbloggen ramlade in på Cycitys utmärkta ”Samtal om cykel” med gäster både från Stockholms kommun och VTI i panelen. I går handlade det om vintercykling, tisdag den 26 augusti handlar det om Götgatan-försöket. Väl värt ett besök!

CyCity är ett svenskt forskningsprogram med syfte att öka våra kunskaper om cykelplanering och cyklisters preferenser. De har också varit drivande bakom Pilotplats Cykel på Götgatan i Stockholm. Nu har de en serie cykelrelaterade samtal som äger rum på Café Blom i Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm.

Christian och jag var på tisdagens samtal som handlade om vintercykling med betoning på infrastruktur och underhåll. I panelen fanns Anna Niska från VTI, Pye Seaton, Stockholms stad och Mats Freij, Stockholms stad.

[![Anna Niska, Mats Freij och Pye Seaton. Moderator var Pelle Envall, koordinator för CyCity](/content/images/2014/08/samtal_cykel140819-500x299.jpg)](/content/images/2014/08/samtal_cykel140819.jpg)Anna Niska, Mats Freij och Pye Seaton. Moderator var Pelle Envall, koordinator för CyCity
Det var en mycket intressant frågestund om vintercyklingen och cyklisterna är tillsammans med fotgängarna nummer två i prioriteringsordningen för snöröjningen. Dock kommer kollektivtrafiken alltid att få första prioritet av den enkla anledningen att den skyfflar flest människor till och från sina jobb.

Här medgav Pye och Mats från kommunen också värt att tjänstemännen på kommunen och Trafikkontoret inser att cyklingen ska få högre prioritet, men att få ut detta till entreprenörerna tar tid.

Något TK och kommunen vill ha mer av är feedback från oss cyklister. De vill gärna att vi använder stadens Tyck till-app (för iOS och Android). Det är förstås också bra att skicka en felrapport med bild om möjligt. Appen är inte klockren, men en början. Du kan också felanmäla på webben.

Det var inte särskilt mycket åhörare på tisdagens samtal, vilket är synd. Så därför vill vi gärna tipsa om nästa samtal, tisdagen den 26 augusti klockan 17.30. Då handlar det om Götgatan och Pilotplats cykel. Medverkande är Camilla Byström, Trafikkontoret, Stockholms stad, Henrik Söderström, Trafikkontoret, Stockholms stad och Daniel Nordmark, Uppsala Universitet.

Ladda ned en PDF med mer information om samtalet.

Passa även på att följa @cycity_sweden på Twitter och glöm inte kolla på utställningen Cykel på Arkitektur- och designcentrum.

Ses vi där?