De senaste åren har ett antal cyklister dött eller skadats svårt när de hamnat under högersvängande lastbilar. Lastbilarna ser inte cyklisterna i döda vinkeln. Sveriges Åkeriföretag och försäkringsbolaget Trygg Hansa presenterar nu sin lösning på problemet med att tunga fordon inte ser vad som finns i sin döda vinkel: ett klistermärke.

De senaste åren har ett antal cyklister dött eller skadats svårt när de hamnat under högersvängande lastbilar. Lastbilarna ser inte cyklisterna i döda vinkeln. Sveriges Åkeriföretag och försäkringsbolaget Trygg Hansa presenterar nu sin lösning på problemet med att tunga fordon inte ser vad som finns i sin döda vinkel: ett klistermärke.

Vi har skrivit tonvis med inlägg om de livsfarliga högersvängarna där flera cyklister fått offra sina liv de senaste åren. Lastbilar där föraren inte ser vad som händer i döda vinkeln har med sina tunga fordon kört över cyklisterna.

Via Krister Isaksson och sajten Transportnet.se nås vi av nyheten att Sveriges Åkeriföretag och försäkringsbolaget Trygg Hansa nu lanserar en lösning på problemet. Lösningen består av ett klistermärke som ska sitta på lastbilen och på så sätt uppmärksamma cyklister om riskerna vid högersväng.

Hans Engström, informationsansvarig på Sveriges Åkeriföretag säger till Transportnet.se:

– Just vid högersväng är det inte säkert att föraren ser dig och du kan lätt bli inträngd mot trottoarkanten. Du kan som cyklist bidra genom att avvakta och vara särskilt uppmärksam på om fordonet svänger. Det bästa är om du kan avvakta bakom fordonet

Å enda sidan är det ju vansinnigt trevligt att Sveriges Åkeriföretag uppmärksammar problemet och försöker göra något åt det.

Å andra sidan kan man från cyklistsynpunkt se detta klistermärke som en ett slag i ansiktet följt av en spark i sidan när man ligger ner. Ett dieseldoftande hån.

Klistermärket som ska rädda cyklister från att bli överkörda vid högersväng.

Klistermärkeslösningen innebär att man lämpar över problemet på oss cyklister. Krister Isaksson uttrycker också vår besvikelse här. Det här klistermärket är ett antal ljusår ifrån det ansvar vi väntar oss att Sveriges Åkeriföretag ska ta. Vi väntar oss smarta speglar, kameror, alarmsignaler likt de som redan finns på personbilarna. Vi väntar oss en lösning där man lagt ner kraft och engangemang för att aldrig mer skada eller döda cyklister i farliga högersvängar – och vi får ett klistermärke.

Det är möjligt att det är unikt för Stockholmstrafiken, men cykelfälten här ligger nästan alltid till höger om bilfälten. Vid rödljus innebär det att man som cyklist kommer fram och stannar.
Sen kommer en lastbil. Ska man då som cyklist ta cykeln och promenera tillbaks till aktern på lastbilen?
Det är ju, som Krister Isaksson skriver, er döda vinkel, inte vår.

Vi har flera gånger tvingats upp på trottoaren för att lastbilar och blåbussar inte klarat av att ta ut kurvan, utan skurit rakt in i cykelfältet. Och då stod vi stilla.

Det här är inte dålig trafikplanering i första hand. Det är förare av stora fordon som fortsätter att köra som om de var ensamma i trafiken. Som om cykelfälten inte fanns. Man kan såklart bygga om fälten, men det kommer inte ändra på grundproblematiken: åkerierna tar inte ansvar för att stadsanpassa sina fordon och förarna saknar kompetens att framföra dem i innerstadstrafik.

Men, sväljer man besvikelsen så kan vi se det här som en början på arbetet. En ”quick fix” medan man arbetar vidare stenhårt med den riktiga lösningen.

Eller hur, Sveriges Åkeriföretag och Trygg Hansa?

UPPDATERAT: Även Volvo-drivna HiperSafety kör en lösning med dekal. Här på filmen kan du se hur den ser ut. Vi misstänker att även Sveriges Åkeriföretag och Trygg-Hansas dekal skulle ha liknande placering.