Volvo Trucks har anlitat skådespelaren Peter Stormare som cyklande (bland annat) skådis i sin nya puttriga reklamserie om svenska klyschor. Samtidigt får Sverige och Volvo hård kritik av europeiska transportsäkerhetsorganisation ETSC, något som vi skrev om för ett tag sedan.

Jag ber om ursäkt för den usla ordvitsen, men de bad om det.
Vi skrev tidigare om att Sverige lobbade hårt för att försena ett lagförslag om en tillåten designändring på tunga lastbilar. Detta för att skydda Volvo Trucks. Enligt EU skulle förslaget spara mellan 300-500 fotgängares och cyklisters liv årligen. Detta jobbar nu Sverige emot.

Ironiskt nog har Volvo Trucks reklamfilmer just börjat rulla och de anspelar på Volvos svenska arv med fika, allemansrätt och … nollvisionen. Detta med hjälp av en cyklande (!) Peter Stormare.

Men det stormar i EU också. Hos Sveriges Radio läser och hör vi att Dudley Curtis, kommunikationschef på den europeiska transportsäkerhetsorganisation ETSC, riktar hård kritik mot Sverige. Han säger bland annat:

Transportministrarna hade idag möjligheten att, bokstavligt talat, ändra formen på lastbilars säkerhet, men de beslutade att fördröja allting med åtta år, vilket vi tycker är synd och skam

Organisationen European Cyclists’ Federation kallar beslutet ”En katastrof” i sitt pressmeddelande.(Läs också Kommissionens pressmeddelande i frågan.

Vad säger då svenska representanter?
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd anser att det hela är ett missförstånd och att reglerna bakom lagförslaget är för otydliga.

Det är inte helt klart än. I höst väntar förhandlingar mellan parlament, kommission och ministerråd om slutgiltig utformning. Vi följer fallet.

Här är resten av Volvo Trucks filmer:

Tipstack till Erik Sandblom/Ecoprofile