Det är svårt att inte dörra cyklister när de far fram som skållade råttor i trafiken

Vi läser i Mitt i Stockholm att dörrningar äntligen ser ut att börja tas på allvar.

Mitt i beskriver händelsen så här i sin ingress:

Cyklisten dundrade rakt in i kvinnans bildörr på Odengatan – och fick flera skrapsår och blåmärken.
Nu åtalas bilföraren för vållande till kroppsskada och trafikbrott

Dundrade rakt in alltså. Vi hade kanske skrivit något i stil med ”Bilförare öppnade bildörr utan att titta först”, men det är vi det.

Tidigare har vi ju skrivit om poliser som förklarat för personer som fått dörr uppslängd i ansiktet att det var hennes eget fel, vi har läst tidningar rapportera att tack och lov skadades inte bilen och vi har skrivit om att dörrningar räknas som singelolyckor – bara en cyklist inblandad. För att dörrar öppnas plötsligt sker av sig självt.

Men nu har alltså en dörrning nått till tingsrätten.

Äntligen tycker vi. Det ska ha skett på Odengatan, och vi minns hur cykelvägen där ser ut:

ParkeringsfA--rbud-297x300Foto: Jocke von Scheele

Serie Foto: Jocke von Scheele

En smal vägren som man får cykla slalom in och ur. Lite som det ser ut på rätt många platser i Stockholm. Här ett annat exempel, från pendlingsstråket på Ringvägen:

RingvA--gen-2

Vi tog upp det tidigare i en kort video:

Sen råkar vi kolla i kommentarsfältet till Mitt i Stockholms delning på Facebook. Men först, en kort genomgång av rättsläget. Trafikförordningen är glasklar, även om texten kanske inte direkt andas det allvar den borde:

3 kapitlet 50§:

Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår.

Det är alltså glasklart. Om man öppnar dörren så att fara uppstår, till exempel för cyklist, så bryter man mot Trafikförordningen. Åter till Facebook:

Och vi försöker åter hålla i huvudet att en person alltså fått en dörr uppsläng framför sig och skadats. En medmänniska.

Joråsatt, förutom personen ovan i kommentarsfältet. Folk är rädda om… sina bilar.  Move along people.

Var det ändå inte cyklisten som gjorde lite fel här? Visserligen är det olagligt att öppna dörrar hur som helst, men hey! Cyklister.

De kommer ju som råttor. Varför ska de cykla just där? Kan de inte cykla någon annanstans? Stackars bilister. Cyklister har förkörsrätt, ska man inte ens kunna få öppna dörrar utan att kolla i den här stan?

De har tajts också. Och kör i 50 km/h, något inga andra trafikanter gör.

Och förresten ska cyklister kunna stanna för allt, närsomhelst, hursomhelst. Det är helt rimligt. Står någonstans också, säkert. Eller borde göra.

För alla de som som tänker att man kanske ändå borde kunna lägga lite ansvar på bilister är trikåidioter. Då är det rimligt att hota med att skada någon helt annan människa.

Och för att avsluta det här kommentarsfältet till en artikel som handlade om en bilist som åtalas för trafikbrott, där en människa skadats, varför inte en hänvisning till alla cyklister att läsa helt andra trafikregler? Om de besitter förmågan:

Vi har en bit att vandra innan cyklister behandlas som vilka andra trafikanter som helst känner jag.