Det är personer som bryter mot lagen, inte "cyklisterna"

Tillbaks efter en veckas semester utomlands ser jag att det varit mycket om cykling i media.  Överhuvudtaget har det varit mycket skrivet om cykling hela den här sommaren. En grej som är kul är att se att det börjar dyka upp exempel på normalisering av cyklister, att de behandlas som en trafikant bland många och inte som något som överraskande dök upp första gången i maj 2013. Titta till exempel på de här två artiklarna från förra veckan:

GP.se intervjuar en av Göteborgs två cykelpoliser och rubriksätter:

Cyklister-en-fara-fA--r-sig-sjA--lva-GP-15-aug-2013

”Listan kan göras lång på trafikförseelser” som ”cyklister” gör sig skyldiga till. Då vet ni, cyklar ni är ni en fara för er själva och andra. En klassisk standardrubrik från Avpixlatskolan, bunta ihop dem allihop, cyklistpacket. Men tittar man noga har rubriken citationstecken om sig, vilket antyder att det är någon som faktiskt sagt det. Det är det inte. Läser man texten så handlar det inte om ”cyklister” utan:

– De är en fara både för sig själva och för andra, säger Thomas Åsenlöf, en av Göteborgs två cykelpoliser, och syftar på cyklister som bryter mot trafikregler.

Sanningen är alltså att polisen, korrekt, talar om *specifikt de trafikanter som bryter mot trafikreglerna.  *Och så ska det vara, utan fördomar och generaliseringar. Historiskt har det ju visat sig vara ett rätt farligt grepp att utgå från enskilda individers beteende och sedan insinuera skuld för en hel grupp som man själv definierar.

Men vem bryr sig om sånt när klatschiga rubriker ska sättas? Cyklist som cyklist. Jo, SvD har börjat bry sig när de dagen innan skrev:

Fartsyndare SvD 14 augusti 2013

Utan fördomar om trafikens värsta marodörer, de på cykel, så fokuserar de på ”fartsyndare”. Eftersom det inte handlar om alla, utan om specifikt trafikanter som bryter mot lagen.  Precis som när artiklar om poliskontroller av bilar rubriksätts. Det är faktiskt första gången någonsin jag ser en rubrik om poliskontroller av cyklister skriven så. Äntligen.

Appropå GP-artikeln förresten, så har inte bara Göteborg, utan även mitt semestermål, cyklande poliser:

Alcudia 2013 028

Det är en syn jag faktisk aldrig sett i Stockholm, trots att jag pendlingscyklat genom city snart tio år. Annars hade det ju varit ett bra sätt kanske att lugna ner trafiken i den hetsiga huvudstadstrafiken, precis som de gör ute på bilvägarna. Det vill säga arbeta preventivt och förebyggande som komplement till bötesskrivandet. Kanske kommer det när det börjar bli tråkigt att bara jaga rödljuscyklare.

Läs också:

Det finns inga cyklister

Sluta generalisera i trafiken