Cykelkaos skriver en av stans större morgontidningar om. Det är ett tillstånd som råder på stan och tillsammans med rapporter om cyklister som kör jättefort, ibland nästan 30 km/h, precis överallt, så målas bilden upp av ett laglöst land där cyklister ockuperar gaturummet för egen vinning helt utan hänsyn till andra.

Jag själv märker så här års av att antalet cyklister har, med ett annat populärt ord, exploderat de senaste veckorna när jag ibland stannat vid ett rödljus och inte hinner förbi när det blir grönt, eftersom cykelkön är så lång framför mig.

Är det alltså trångt på stan? Tar cyklisterna upp för mycket plats? Jag funderade lite på det när jag stod och väntade på grönt vid Slussen i går morse. Så här såg det ut:

Till vänster rullar fem personer fram (ja, jag kollade). På andra sidan den gul-röda muren räknar jag till (minst) tjugotre.

Titta på hela ytan. Fundera över hur mycket plats varje trafikslag får ta i vägrummet (den stora tomma ytan i mitten är bussfilen och cyklisterna trängs mellan muren och trottoarkanten).

Jag tror cykelytan är knappt hälften så bred som en vanlig fil. Fem personer får alltså dubbelt så stor yta som tjugotre. Och då är bilytan full som ni ser, samtidigt som den smala cykelremsan nog skulle svälja fem-sex cyklister till.

Och så ser det ut på alla ramperna vid Slussen på morgnarna. Tjugo-trettio cyklister trängs i en smal korridor upptryckta mot trottoaren, brevid fyra-fem bilister med rejält benutrymme.

Cykelkaos, my ass.