Därför tar jag cykeln

[![Ofrivillig morgonpromenad fOfrivillig morgonpromenad för många Stockholmare idag.se/content/images/2013/12/2013-12-13-08.44.05.jpg)Ofrivillig morgonpromenad för många Stockholmare idag.

Det var märkvärdigt många som promenerade i morse. Det visade sig att det var stopp i T-banans gröna linje. Det påminner mig om varför jag cyklar: förutsägbarheten, att veta hur lång tid det tar att komma till jobbet.

På dagis hejade jag som hastigast på en bekant. ”Bra dag att cykla på”, sa hon till mig och försvann snabbt i riktning mot T-banan. Jo, visst, tänkte jag. Det är en fin dag idag.

När jag kom i höjd med Gullmarsplan gick det upp för mig att hon nog menade att T-banan stod stilla på grund av en kabelbrand.

2013-12-13 08.48.03Fullt på gångbanorna och tjockt med bilar.

Många tror att Christian och jag cyklar för motionens och miljöns skull. Det är bara en del av sanningen. Den primära orsaken är att det är förutsägbart; vi vet på några minuter när hur lång tid det tar att komma till jobbet.

I morse blev det smärtsamt uppenbart. En kollega fick gå till jobbet från Enskede gård. Det tog 40 minuter. Själv tog min hela jobbpendling 25 minuter. Tre minuter längre än vanligt eftersom jag stannade några gånger och plåtade till den här posten.