Dags att kräva ramnummer för att få sälja cyklar på nätet?

Sommaren 2012 gjorde Svenska Dagbladet ett experiment. De ställde ut en låst cykel på stan och väntade. Det tog bara tre dagar innan den blev stulen. Grejen var att cykeln var utrustad med GPS och cykeln var ett experiment. Under ett par dagar kunde läsarna följa den stulna cykeln – tills tjuven förmodligen upptäckte artikeln och tog bort gps’en.

Stulna cyklar är ett stort problem för cykelägare, trots lås för tusentals kronor stjäls drygt 66,000 cyklar per år i Sverige. Räknar man med att en cykel kostar i snitt 4000 kronor, så blir det rätt mycket pengar per år. I Stockholm är Södermalm hårdast drabbat, där stjäls omkring fem cyklar om dagen under sommaren. I de allra flesta fall åker ingen fast. Bara cirka en procent av stölderna klaras upp.

Cykelstölder är alltså inget som polisen prioriterar.

Vi har tidigare skrivit att det bästa man som cykelägare kan göra är att låsa cykeln ordentligt. Ett annat råd vi skrivit om är att skriva upp cykelns ramnummer.

Ramnumret är cykelns unika id-nummer och sitter ofta på ramen under tramporna. Om man dessutom registrerar ramnumret hos till exempel Smart Safety så ökar man chansen att en stulen cykel kommer åter – polisen söker i Smart Safetys register varje gång de hittar en cykel som de tror kan vara stulen. Har du då stöldanmält din cykel så blir det alltså en träff.

Polisen-Facebook-st--ld

Men att skriva upp ramnumret hjälper ju bara om cykeln faktiskt hamnar hos polisen.

Om den istället dyker upp på Blocket eller Tradera så spelar det ingen roll hur registrerat ditt ramnummer är – den framtida köparen kan ju inte slå i Smart Safetyregistret och varför skulle hen kolla ramnumret då? EDIT: Det kan hen visst! Här: Ägarkontroll.

Det finns ett gratisalternativ till Smart Safety som heter cykelregistret.se. Där kan man skriva in sina ramnummer, lägga till bild och information om cykel, så blir den sökbar. En lysande idé, men det verkar vara en väldigt ny tjänst (någon av er som vet?).

Screen Shot 05-27-14 at 08.47 AM

Samma sak tycks gälla utomlands och där dyker det regelbundet upp namninsamlingar för att få stora sajter som Ebay och Craigslist att kräva att ramnumret ska uppges vid försäljning. Project 529 är sajt som gör just det:

Screen Shot 05-27-14 at 08.52 AM

Och det låter ju som en alldeles utmärkt idé. Genom att se till att alla cyklar som ska säljas har med ramnummer och genom att göra det sökbart för kunder så blir det genast mycket svårare att sälja stulna cyklar. Och samtidigt blir det mycket lättare för folk som fått sina stular cyklar att leta rätt på sin cykel: det är bara att söka på ramnumret direkt på sajten.

Just Blocket är medvetna om att de ofta används för att tjäna pengar på stulna cyklar och har en speciell sida med tips.

Men vad finns det för skäl att inte också kräva ramnummer för att få lägga upp en annons? Vad säger ni, är det dags att svenska säljsajter kräver ramnummer och gör det lätt för köpare att söka bland dem?

Jag ser inga egentliga skäl emot.

Uppdaterat: Danska motsvarigheten (?) till Blocket, DBA,  har ramnummer med. Frivilligt vad det verkar dock:

Screen Shot 05-27-14 at 12.26 PMTipstack till Daniel Erikson för det.