grus_i_tallis_500

Solen i ansiktet fast minusgraderna biter sig fast. Sakta, sakta försvinner dock snön och isen från cykelbanorna. Nu är det snart vår på riktigt – men när sopar staden bort gruset?

Enligt Trafik Stockholm är läget svårbedömt för gatsoparna eftersom det fortfarande är ett antal minusgrader på nätterna och teoretiskt kan komma snö fortfarande. Då maskinerna som sopar gör rent gatorna med borstar, men dessutom med vatten kan rengöringen bli dubbelt farlig, då den inte bara tar bort gruset utan dessutom spolar vägbanan så den blir glashal om det skulle bli minusgrader och frysa på.

grus_i_tallis_500

Då samma maskiner används till att dra både sopmaskinerna och sandspridarna skulle operatörerna i sämsta fall få sopa en dag, för att sedan hänga på sandspridare och plogar morgonen därpå i händelse av ett väderomslag.

I Västerort och i Farsta verkar det som att man kommit undan problemet med grus tack vare sopsaltaren – se där ytterligare ett plus med den maskinen. Läs gärna Krister Isakssons inlägg i ämnet. (Kudos också för rubriken ”Dödsgruset” som våra kvällstidningar nog skulle kunna anamma på rot.)

Hur länge får vi dras med gruset då?
Det här gäller: Kommunernas entreprenörer har till den 1 maj på sig att sopa bort allt grus, och i utanför stan gäller den 15 maj, allt i mån av väderlek.

Så ta det piano i kurvorna och håll tummarna för att minusgraderna försvinner till slut.