som fick mig att minnas ett av Cyklistbloggens allra första inlägg, där jag försökte hitta politisk aktivitet hos det då rätt dammiga Cykelfrämjandet.
Cykelfrämjandet överklagar också ett beslut om förbud mot cykeldemonstration på Ölandsbron
Det är ju lite… ironiskt att infrastrukturministern i sitt tweet samtidigt sätter fokus på värdet av en cykelled och cyklister för jobbskapande och tillväxt, samtidigt som det vad jag mindes var förbjudet att cykla till ön.
När Ölandsbron invigdes 1972 fick man faktiskt både cykla och gå över den, men det ändrades 1995. Då ville man öka trafikmängden över bron, målade bort de breda vägrenarna och gjorde bron fyrfilig. Sajten Automotorsport ser tillbaks:
Eftersom trafikmängden redan från början översteg prognosen rådde näst intill trafikkaos vid bron varje sommar fram till 1995. Då slopade Vägverket cykelbanorna och lät bron bli fyrfilig. Det förbättrade framkomligheten radikalt.
Sedan 1995 råder alltså cyklingsförbud över bron. Framkomligheten ökade såklart, men inte för cyklisterna. De fick istället hålla till godo med en särskild buss. Jag vet inte vad det kostade att ta med cykeln på den, men efter ett par år drogs den in och ersattes 2012 med färja:
– Det var få resande med bussen under höst och vår, samtidigt som färjan gick bra. Då tyckte Trafikverket att det var viktigare att satsa på färjan, säger Bengt Johansson.
Till skillnad från att ta bilen över bron så kostar färjan 90 spänn tur och retur. Och kör bara under vår och sommar, så vintercyklister får helt enkelt hitta andra sätt att ta sig mellan ön och fastlandet. En kritiker var Thorsten Jansson:
– Nu straffar man cyklisterna en gång till, men det var väl ganska väntat. Man ska gynna cyklismen; det gör man inte genom att passa tider och avgiftsbelägga, säger Thorsten Jansson.
I googlandet dök också en artikel från 2010 upp och det tog mig några minuter att inse bakgrunden. 2010 skrev Barometern om att man skulle göra cykelvägar på Ölandsbron genom att hänga en cykelbro på den befintliga. Det lät helt rimligt tills jag kom till meningen:
– Det är en lösning som vi sett i franska alperna. Där har man på vissa ställen hängt en cykelbro utanför den vanliga bron över dalgångarna. Som en jättestor balkonglåda, kan man säga. Vi chansar på att Ölandsbrons räcke håller för den belastningen, nu efter renoveringen.
Jag cyklar numera i Stockholm men jag är från Småland och tillbringade alla mina somrar på Öland när jag växte upp. 1994 köpte min familj en sommarstuga precis vid brofästet (innan dess hade vi varit säsongare på en camping i närheten). Detta innebar att vi regelbundet använde den sk Cykelbussen som var helt gratis att använda då. Din biljett var att du tog med en cykel. Dvs det gick inte att åka bussen utan cykel. Den gick bara precis över bron och därför fick man då cykla den lilla biten in till Kalmar om det var dit man skulle, och det var detta sättet vi använde den på.
Att bussen kom istället för att man fick cykla över var en stor förbättring enligt min familj då bussen gick varje timme och sista bussen gick vid 19-20 tiden från Kalmar. Då var reglerna också så att när bussen inte gick så var det tillåtet att cykla över bron, men mellan de tider bussen gick så var man hänvisad till den. Detta togs dock också bort ganska snart.
Vad jag kommer ihåg så var bussen väldigt populär (under sommartid) men sedan efter att de bytt ut den gamla bussen (en gammal röd brittisk två-våningsbuss där man satt på övervåningen och cyklarna färdades där nere) till en buss med cykelsläp så använde vi den lite mer sällan. För där någon gång så lade de på en avgift på att ta den. Jag kommer inte ihåg exakt vad det kostade, men det var nog ungefär om inte samma pris som den vanliga kollektivtrafiken kostade då. Detta gav inte något incitament alls att fortsätta ta den då den vanliga bussen gick hela vägen till centrum.
Sedan färjan ersatt bussen så har jag faktiskt inte tagit den alls utan istället valt den vanliga kollektivtrafiken (då den också är billigare än färjan).