Cyklister betalar också skatt

Ett ämne jag inte riktigt var beredd på att jag skulle ta upp när jag började skriva om cykling är skatter. Men med förvånansvärd regelbundenhet dyker åsikten att vi cyklister smiter undan just skatt upp. Oftast kommer den från bilister.

Vi kör nämligen på deras vägar, som de har betalat för. Ibland är det ”vägskatt” som vi lurar staten på, ibland ”fordonsskatt”. Nu senast var det en insändare i tidningen Södermalmsnytt: ![bannlys cyklister](https://bannlys cyklister

Det dyker upp på Twitter också, som här:

För att inte tala om i kommentarsfält, som här:

![cykelskatt](https://www.cykcykelskatt

So, för att reda ut det här en gång för alla:

Gatorna i Stockholm betalas av kommunalskatten. Det är alltså en skatt som även cyklister betalar.

Jag var osäker på exakt hur finansieringen för statliga vägar sker, så jag läste på lite. I korthet så är vägarna en post bland andra i budgeten och slåss med andra statliga kostnader. De statliga vägarna betalas alltså av statlig skatt.

Så här svarar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på Twitter:

Det här är alltså också en skatt som även cyklister betalar.

Men fordonsskatten då? Den betalar väl inte cyklister? Nej, det gör vi inte, eftersom det är en miljöskatt. Den beräknas utifrån koldioxidutsläpp. Vi cyklister betalar alltså inte den skatten eftersom vi inte skitar ner på samma sätt.

Ungefär samtidigt som jag läste den där insändaren i Södermalmsnytt så dök en länk till en krönika hos BBC upp i mitt Twitterflöde, ”The Psychology of why cyclists enrage car drivers”. Den var lite intressant eftersom tesen är att bilisterna blir så sura eftersom vi cyklister ”fuskar” i trafiken. Kanske inte alltid genom att bryta mot lagen, men vi har en massa fördelar som bilister inte får:

Driving is a very moral activity – there are rules of the road, both legal and informal, and there are good and bad drivers. The whole intricate dance of the rush-hour junction only works because everybody knows the rules and follows them: keeping in lane; indicating properly; first her turn, now mine, now yours. Then along come cyclists, innocently following what they see as the rules of the road, but doing things that drivers aren’t allowed to: overtaking queues of cars, moving at well below the speed limit or undertaking on the inside.

Vi får helt enkelt göra en massa saker de inte får och det stör hela moralsystemet i trafiken, ett moralsystem som utgår från bilen som norm. Det handlar om att cykling utmanar bilden av hur man ska vara som trafikant, något vi varit inne på tidigare här på Cyklistbloggen.

Så, skälet till att bilister ofta lyfter fram det felaktiga påståendet att vi cyklister smiter undan skatt, är förmodligen en känsla att vi fuskar i trafiken. Jag kan förstå att det känns surt när man sitter på Essingeleden i bilkö, men när det gäller vägarna så betalar alltså vi också.