Christian: jag är hyperstark.

– Det är fusk! Det. Är. Fusk! skriker hela min kropp när jag tillbakalutad och helt utan ansträngning kommer fram till Götgatans topp efter att ha cyklat hela vägen upp för backen från Gamla Stan.

Jag sitter på en elcykel, eller el-assisterad cykel som de hellre vill kallas. En sjuväxlad Apollo Diplomat från Zet.

Cyklingen känns helt annorlunda än vid ”vanlig” cykling. Jag har fått problem med krypkörning. Jag har börjat säga ”krypkörning”. Jag kommer på mig själv med att tycka illa om nerförsbackar, eftersom de tar bort känslan av att vara hyperstark. För precis så känns det när jag susar förbi alla vanliga cyklister som kämpar i motlutet. Hyperstark.

Elassisterad Apollo Diplomat på väg till pendeltåg.

Jeroen: moppekänsla, fast ändå inte.
Det är lite som att köra moped, fast nästintill helt tyst. Jag hämtar ut testcykeln, en åttaväxlad Ecoride Ambassador ERC och som första test ska jag hoja upp för Östgötagatan i det snöblandade regnet. Jag knäpper på LED-belysningen för att synas lite extra i gråvädret och börjar trampa när det blir grönt ljus vid Folkungagatan. Det första tramptaget känns som vanligt, kanske det andra också, sen kommer elhjälpen och ger en extra skjuts uppför hela backen. Jätteroligt! Rak i ryggen, utan nämnvärd ansträngning susar jag upp för hela backen. Men som Christian är inne på: fusk! Det känns som man lätt blir bortskämd med elkraften. Ska bli spännande att cykla hem i eftermiddag.

EcoRide Ambassador.

I en månad kommer vi testa elcyklar när vi tar oss till och från arbetet fem dagar i veckan. Vad är elcyklar bra för? ÄR det fusk? Vad är grejen? Vi kommer posta rapporter under tiden, här, på Twitter och på Facebook. I maj kommer slutrecensionen.