Tidningen Liljeholmen/Årsta skriver om Stockholms initiativ att tacka cyklisterna för att de cyklar under rubriken ”Nu ska vi cykla som i Danmark”. De inledder med den här neutrala ingressen:

Vreden mot stans växande klunga cyklister frodas. Men nu ska det bli fredligare attityder trafikanter emellan. Hur? Genom att vi lär oss cykla på danskt vis.

Vreden. Växande. Klunga. Oladdade ord, verkligen. Drygt en tredjedel av texten ägnas åt att beskriva hatet mot cyklisterna, eftersom det just nu inte går att skriva ordet ”cyklist” i en text utan att skriva som sajten Avplixat skriver om ”muslimer”.

Ansvaret för att lösa den här oerhörda konflikten ligger som vanligt på cyklisterna själva. Enligt artikeln handlar det om att vi cyklister inte ”kommunicerar” med våra medtrafikanter. Om vi bara börjar kommunicera, för det gör de i Danmark, så kommer alla bli kompisar igen. De missar en hel del av det här med ”Copenhagenize”, alltså cykling i Danmark, och skippar helt saker som riktig infrastruktur, bilister som accepterar cyklister och fenomenet critical mass, att när tillräckligt många cyklar så normaliseras cykling.

Här är några till punkter om hur man cyklar som en riktig dansk (klicka för större bild):

[![](/content/images/2012/09/bike-like-a-copehagener.jpg "bike like a copehagener")](/content/images/2012/09/bike-like-a-copehagener.jpg)Text: [Sustainia](https://www.facebook.com/photo.php?fbid=522269327788206&set=a.522206314461174.137101.336489353032872&type=1&theater)
 

Cykla säkert och Köpenhamnifiera världen.

Läs mer om varför cyklism väcker ilska:

Cyklister utmanar bilden av vem som får plats i trafiken

Fåfänga cyklister provocerar

Sajten Treehugger listar sex sätt att minska roadrage i trafiken