Det talas ofta om att Stockholms cyklister borde tvingas ta körkort. Men 92% av oss har redan det och jag tror det är rätt många cyklister som också faktiskt kör bil. Vi har alltså rätt bra pejl på villkoren för bägge trafikantslag.

Frågan är hur det är åt andra hållet. Hur många bilister har koll på saker som vad en cykelbox är och var det finns cykelfält. Och åt vilket håll de går?

Folk-k--nner-inte-till Göteborgsposten

I våras blev det tillåtet att cykla mot enkelriktat på vissa gator i Göteborg. Det har inte uppskattats av alla eftersom alla bilister inte känner till att det är tillåtet.

Som den här trafikanten som postar en rant om cyklister på Instagram med ett foto från Götgatan. Där cyklisterna lugnt står och väntar på grönt ljus i den cykelbox de ska stå i.

Vilka jävla idioter, det svärmar av cyklister. Ni har ett fält och inte hela vägen… #brinner #roadrage

Det smala cykelfältet på platsen på fotot ovan ligger på vänstra sidan på trottoaren och går i andra riktningen, upp mot Högbergsgatan. Så här ser platsen ut, stopplinjen innan cykelboxen syns under den vita bilen:

[View Larger Map](https://maps.google.com/maps?f=q&source=embed&hl=en&geocode=&q=Granit+G%C3%B6tgatan,+G%C3%B6tgatan,+Stockholm,+Sweden&aq=1&oq=g%C3%B6tgatan,+stock&sll=59.336192,18.073291&sspn=18.337649,67.631836&t=h&ie=UTF8&hq=Granit+G%C3%B6tgatan,+G%C3%B6tgatan,+Stockholm,+Sweden&ll=59.316713,18.072142&spn=0.011388,0.032015&layer=c&cbll=59.315895,18.072449&panoid=B4E22UMVCJ6Wy8ay2Irv6w&cbp=12,177.51,,0,20.21)

Cyklisterna står alltså precis där de ska och väntar på grönt ljus. Det här har hänt mig också, att ilskna bilister tutar för att jag tränger mig.

Eller som här, då en cyklist säger till en taxichaufför att hen inte får parkera i cykelfältet och får svaret ”det får jag visst”:

taxisthlm copyFoto: Demi Barbanousse

Eller som här i en Facebooktråd som handlar om en cyklist som kör på vägen istället för på trottoaren, som kanske också är en cykelbana:

f--r-g---p---g--ngbana

Dessutom får cyklister cykla på gångbana men dock inte fortare än gånghastighet.

Det stämmer ju som alla cyklister vet inte. Cyklister får inte köra på gångbana och inte heller på trottoarer.  Kortfattat så kan de här bilisterna inte aktuella trafikregler. Eller som den här Facebookaren:

k--ra-om-till-h--ger

Och de flesta cyklister har koll på att cyklister absolut får köra om på höger sida. Ur Trafikförordningen 3kap 31§ :

Cyklande och mopedförare får köra om andra fordon än cykel och moped till höger.

Inte sällan är det till och med byggt så i Stockholm – cykelboxar på vägar som inte har cykelfält brukar ha en lite öppning till höger där cyklister ska köra in.

Jag funderar på om det inte kan vara så att mycket av ilskan som riktas mot cyklister egentligen har med okunskap om nya trafikregler. Kanske dags för en upplysningskampanj riktad till icke-cyklande bilister? Vad säger Stockholms Stad?