newspapers_NS_Newsflash copy

Mycket cykling i media denna augustivecka. Här kommer fredagseftermiddagens lästips.

newspapers_NS_Newsflash copy

Det har varit en väldigt cykelaktiv vecka i medierna. Det började med att de cyklande poliserna i Göteborg menade att »Cyklister är en fara för sig och andra«.

Sedan ställde sig polisen på Götgatsbackens gågata och bötfällde cyklister som körde för fort. En polis lyckades med ett rent felaktigt uttalande och citerades i SvD. Även SVT gjorde ett inslag om hastighetsövervakningen och ”cykelexplosionen”. Även TT hakade på och spred felaktiga siffror (numera rättade) i bl. a. Ny Teknik.

Som svar på polisens hastighetskontroller på gågatan kritiserade Per Ankersjö, miljöborgarråd för (C) i Stockholm, polisen i Södermalmsnytt och menade att de fokuserar på fel saker.

Sist, men inte minst skriver Eva Franchell en uppmaning i Aftonbladet till högre trängselskatt för att vi ska få färre bilar i innerstaden.

Hon gör även sitt för att kapa placeringar i generaliseringstoppen med uttryck som

»Gångtrafikanter hatar cyklister som hatar bilister«, »Det är klart att det blir slagsmål« och »Cyklisterna ligger i klungor framför bussar som inte ­kommer fram. Eller så genar de över gångbanor där ­gående flyr för sina liv.«

»Flyr för sina liv«, alltså. Joråsatte … mycket målande.

Det är trevligt och viktigt att media tar upp cykling, men med länkarna ovan vill jag bara visa på det tröttsamma sättet som cyklister ofta behandlas i våra nyhetskanaler, såväl TV som tidningar. Artiklarna och inslagen är tyvärr svepande, dåligt underbyggda och generaliserande.

Men hörni, nu struntar vi i negativa texter. Cykla lugnt och ha en trevlig helg. Vi fortsätter med er hjälp arbetet med att skapa en mer positiv bild av cykling i nästa vecka.