Vi har skrivit spaltmeter om att det är viktigt att cykelställ utformas rätt så att det blir svårt för tjuvar att få loss cyklarna. Det ska finnas plats mellan cyklarna så det är lätt komma åt att låsa ordentligt. Man ska kunna låsa fast cykeln i ramen. Och ställen ska vara svetsade – det spelar ingen roll om man har gjort ställ i superhärdat megatitanstål om det ändå räcker för tjuven att ta med en skruvmejsel och montera bort det. Det var till exempel en del i kritiken vi riktade mot Järnvägsparken.

Och igår skrev vi om de nya fina Stockholmshagarna som börjar dyka upp i stan. Men…

IMG_9037

Problemet är att de är precis sådär dåligt monterade som de inte ska vara. Nu kan alla vi som är icke-tjuvar såklart fundera vilken vettig människa som går omkring och skruvar loss cykelställ bara för att komma åt en hoj. Men om det bara är fyra skruvar mellan tjuv och fyra tiotusenkronorscyklar så förstår man att det kanske inte alltid är så konstigt.

Dmitri tittade närmare på det, så här ser det ut.

Först två torx-skruvar mot själva stället:

[![qCeNV1T](/content/images/2014/08/qCeNV1T.jpg)](/content/images/2014/08/qCeNV1T.jpg)Foto: Dmitri Fedortchenko [CC0 1.0 Universal ](http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)
Samma sak i gatan, två skruvar:
[![RqNmSXb](/content/images/2014/08/RqNmSXb.jpg)](/content/images/2014/08/RqNmSXb.jpg)Foto: Dmitri Fedortchenko [CC0 1.0 Universal](http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)
Med en vanlig batteridriven skruvdragare tar det några sekunder att borra loss stativet och lyfta loss låset till cykeln:

Ett:

[![Foto: Dmitri Fedortchenko CC-BY](/content/images/2014/08/TPSwaKl.jpg)](/content/images/2014/08/TPSwaKl.jpg)Foto: Dmitri Fedortchenko [CC0 1.0 Universal](http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)
och två:
[![IwkDs0Z](/content/images/2014/08/IwkDs0Z1.jpg)](/content/images/2014/08/IwkDs0Z1.jpg)Foto: Dmitri Fedortchenko [CC0 1.0 Universal](http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)
[(Youtubevideo finns här](https://www.youtube.com/watch?v=PGq3Ykrt418))

Jag är ledsen Stockholm. Vi gillar ställen skarpt och initiativet att göra lättillgängliga parkeringsplatser i anslutning till gatan, snarare än uppe på en trottoar någonstans som ställen oftast stått hittills. Men det här måste fixas, annars kommer de erfarna cyklisterna ställa cyklarna någon annanstans och de oerfarna med kommunens hjälp bli av med sina. Det stjäls fem cyklar per dag på Södermalm i Stockholm, mer än 66000 om året i Sverige.

Det här är ett reellt problem för cykelägare.

Och här vill vi passa på att tipsa om:

Utbilda trafikarbetarna!

som handlar om att de som utformar cyklisternas trafikmiljö behöver specifik kunskap om hur man gör.

Klart kommunen ska ha en cykel!

som handlar om att kommunen lovar att utbilda sin personal:

Men en nyckel i strategin är utbildning av planerare, projektledare, entreprenörer och konsulter. De ska lära sig handböckerna för cykelsatsningen nästan utantill så de vet vad som gäller och utbildas så att de blir bättre på att se cyklisternas behov ur ett cyklistperspektiv.

Och här är bakgrunden till ”Stockholmshagarna”:
Nya cykelställ till Stockholm