Äntligen börjar Pilotplats Cykel!

[![Pilotplats Cykel 22 maj 201Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenkose/content/images/2014/05/pilotplats_cykel_3.jpg)Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenko

I går började så äntligen arbetet med Pilotplats Cykel på Götgatan i Stockholm. Försöket ska löpa 2014-2015 och sedan utvärderas. Rakare och mer utrymme, är sammanfattningen. Och nu är arbetet äntligen igång!

Jag har varit hemma med ett krassligt barn men hörde och läste att arbetet med Pilotplats Cykel äntligen kommit igång. Vi trodde ju ett tag att det redan börjat, men det var staden som utförde gasarbeten.

Det här är målet med Pilotplats Cykel enligt deras hemsida.

Projektet Pilotplats Cykel vill bidra till att cykelåtgärder utformas på ett sätt som gör cykling mer attraktivt och samtidigt minimerar konsekvenserna för andra. Dessutom ska Pilotplats Cykel fungera som en s.k. testbädd för företag och organisationer som vill pröva sina cykelrelaterade produkter och tjänster i verklig gatumiljö och under cyklisters och andra medborgares aktiva medverkan.

Dmitri Fedortchenko provcyklade i eftermiddags och skrev såhär i Cyklistbubblan på Facebook.

*Än så länge är det skyltat att man ska använda den gamla banan, och teoretiskt sätt är det tillåtet att parkera i den nya cykelbanan än så länge. Men när det är fritt från bilar så använder många de nya banorna. *

Det kändes mycket bra att använda den nya banan. Det är brett och skönt. Vissa delar har också asfalterats om!
Och för det mesta kommer det bli väldigt rakt. Ser ut som att de ska kunna bli klara rätt snart med södergående sidan, nästan hela gatan har fått målning. Ett kvarter har inte målats än (utanför Göta Lejon) och ett har målats men saknar GCM-stöd (avgränsare). Man ser också att det är förberett för skyltar i GCM-stöden.

Sen tillkommer målning av parkeringsplatser, skyltar och arbete med korsningarna. Antar att till sist sätts de nya uteserveringarna och cykelparkeringarna upp i den gamla cykelbanan.

Väldigt spännande.

Och så här såg det ut:

[![Pilotplats Cykel 22 maj 201Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenkose/content/images/2014/05/pilotplats_cykel_3.jpg)Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenko

[![Pilotplats Cykel 22 maj 201Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenkose/content/images/2014/05/pilotplats_cykel_2.jpg)Pilotplats Cykel 22 maj 2014. Foto: CC BY Dmitri Fedortchenko

Pilotplats Cykel skriver själva: ”Nu börjar de nya cykelbanorna målas upp på södra Götgatan. De gula streck som målas idag visar var cykelbanorna inom Pilotplats cykel kommer finnas under demonstrationsperioden 2014-2015. Arbete sker successivt så cykla lugnt under ombyggnaden.”

Ska bli mycket spännande att se resultatet, tycker jag!