Förra året skrevs det spaltmeter om att antalet dödade cyklister ökar lavinartat och att något måste göras. Bland andra skrev DN:s motorjournalist Jaques Wallner och rubriken var glasklar:

Screen Shot 01-03-16 at 07.52 PM 001

Farligt och farligt, det var runt 40 dödade cyklister under 2014 med hundratusentals cyklister på vägarna. Nåväl, många skrev och mycket kom att handla om hjälm, hörlurar och cyklister som kör som tokar. Ibland nämndes också att det kanske skulle behövas satsas lite på vägarna också.

Vi ifrågasatte dock om ökningen 2014 verkligen var ett trendbrott eller bara slump. Tittade man på statistiken såg det ut så här:

dA----dade-cyklister

Som ni ser är det ett rejält hopp uppåt 2014. Men också med en ovanligt låg siffra för 2013. Nu är 2015 till ända och facit har kommit. Frågan är alltså om siffrorna från 2014 håller i sig. Nope. 2015 dog sjutton cyklister i Sverige. Så här ser det ut på diagrammet ovan:

dA----dade-cyklister-1

En rejäl minskning alltså. Eller återgång till den trend som varit de senaste åren. Helsingborgs Dagblad skriver:

Screen Shot 01-03-16 at 07.56 PM

Vi menar nog att det verkar som att trenden varit minskande, men att det kanske verkar som att minskningen avtagit runt 2009 och nu ligger runt tjugo döda per år. Det är såklart tjugo för många. Men inte någon dramatisk förändring, vare sig uppåt eller nedåt.

Men nu kanske vi slipper de alarmistiska ”Cykling är livsfarligt och alla kör som tokar”- artiklarna.