Vi sliter för att hålla humöret uppe och tänka att det blir bättre. Små steg kanske, men ändå steg.

Och det här är nymålad cykellösning på Enskedevägen:

Erik DalenFoto: Erik Dalén

Vad i hela friden har hänt här? Vi spenderade en Facebooktråd åt att försöka begripa hur det var tänkt. Kanske skulle man cykla så här?

11693909_10153396390049125_2105228581836037676_n

Det blir ju i alla fall effekten om man följer den målade banan. Man får ta sig över två filer, cykla längs blå linje i motsatt riktning eftersom passagen över gräset är vinklad bakåt, därefter ta sig över två filer till. Och varför är det två hål i högerlinjen? Vi kliade oss i huvudet och förstod ingenting.

Det visade sig vara felritat.

När fotografen skrev till Trafikkontoret fick han svaret:

Målningen vid Enskedevägen är felaktig precis som du påpekar och beror på en kommunikationsmiss. Målningen kommer att åtgärdas snarast. Återigen, tack för att du hörde av dig!

Och mycket riktigt:

Foto: Tomas ErikssonFoto: Tomas Eriksson

Bortfräst och övermålat med svart färg. Man ska alltså cykla rakt fram ändå (såvida man inte kommer med lastcykeln får man väl tillägga, för det är smalt mellan grindarna).

Vi funderar lite på vad entreprenörerna som målade dem tänkte? Att det är rimligt att kommunen beställt utskickning av cyklister på fyrfilig mötesseparerad 50-väg? Var det ingen som tyckte det kändes lite märkligt?

Vad säger det om referensramarna, vad som anses som helt rimligt?

Så dyker foton upp på nymålade cykelbanor. Och man tappar liksom luften:

Det här är Johannesfredsvägen. Nyfixad cykelbana. Känner vi igen den? Japp, samma lösning som på pendlarstråket Kanalvägen.

Möjligen lite sämre till och med, gångvägen ser väldigt smal ut. Ingen reflextub på stolpen.

Jacob-LA--fgren-Bromma Foto: Jacob Löfgren

Och vi minns hur hoppfullt vi såg på det första oktober i år. Då trafikborgarrådet Helldén presenterade stadens satsning på hängande skyltar, som alltså inte placerades mitt i körfältet.

Små, små steg som sagt.