I lördags var det Cykelkarneval i Stockholm. 500 cyklister var där, solen sken och trafikborgarrådet Ulla Hamilton twittrade:

Från tjejmilen till cykelkarnevalen . Fullt ös överallt i stan idag. #val2014 #08pol @Cyklistbloggen #hamilton2014 pic.twitter.com/dCaBzmab4a

— Ulla Hamilton (@UllaHamilton) September 6, 2014

Men alla var inte lika nöjda och glada med all cykelglädje. Vi ska återkomma till det.

Cykelkarneval i Stockholm from Sven on Vimeo.

Många av dem som var med twittrade sina egna intryck. Cykelfrämjandets ordförande till exempel:

På väg till @Cykelkarneval med packad #lastcykel #cykla pic.twitter.com/bUPqke6CfG

— Lars Strömgren (@larsstromgren) September 6, 2014

och så här såg det ut för Jeppe Larsen:

Nu tar vi över Stockholms gator! #cykla @Cykelkarneval #08pol #08cyklist pic.twitter.com/W1XZcqwcKM

— Jeppe D Larsen (@jeppedylarsen) September 6, 2014

Men för Alexander Schmidt blev det inte lika kul. Hans cykel hamnade under en SUV.

Alexander beskriver det så här:

– Allt gick bra tills vi började närma oss Sabbatsbergs sjukhus. Där såg jag flera bilar som tutade och körde rak igenom demonstrationståget. Det tycker jag inte är okej och därför beslutade jag mig att hjälpa funktionärerna genom att ställa mig vid nästa korsning och stoppa trafiken, precis som funktionärerna gjorde.

[![överkörd av suv](/content/images/2014/09/överkörd-av-suv.jpg)](/content/images/2014/09/överkörd-av-suv.jpg)Foto: Alexander Schmidt
Det ser rätt otäckt ut, men tack och lov skadades ingen. Någon som passerade precis efteråt var stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö som skrev:

Är förfärad över hur många bilister som blev så provocerade av @Cykelkarneval idag. En försökte t o m forcera m sin suv. Idiot. #cykla

— perankersjo (@perankersjo) September 6, 2014

Problemet var alltså  i korsningarna – när femhundra cyklister ska passera så kan det bli väntetid. För att lösa det hade karnevalen funktionärer och vakter ute längs banan, men Dmitri Fedortchenko som var med och arrangerade säger:

– Det funkade bra överlag, men antalet deltagare blev mångt fler än väntat så på sina håll kunde vi inte täcka alla korsningar som behövde täckas. Detta ledde till att tåget blev splittrat ibland och även incidenten med Alexander hände i en korsning med för få funktionärer/vakter.

Inför nästa år säger Dmitri:

– Fler vakter är facit från i år, och poliseskort förhoppningsvis. Lite mer omfattande avstängningar av gatorna.

Men jag måste ändå fundera över vad som rör sig i huvudet på en person som känner att hen har rätt att använda sitt flera ton tunga fordon för att med våld bana väg genom ett festivaltåg.

Händelsen är polisanmäld.

FOTNOT: Följande gäller tydligen för ”processioner”, Trafikförordningens 2kap §6:

En trafikant får inte bryta eller på annat sätt hindra en militärkolonn, en kolonn av fordon som tillhör den kommunala organisationen för räddningstjänst, en grupp av barn under ledares uppsikt, ett begravningsfölje eller någon annan procession. Förordning (2003:818).

UPPDATERING: Direktpress skriver också.