Vi älskar nya cykelbanan på Skanstullsbron, det har vi skrivit tidigare. Både idén och hur det ser ut hittills. Rejäl bredd, fin, jämn ny asfalt. Bra avgränsning mot biltrafiken.

För er som inte minns, så har kommunen alltså tagit ett av bilkörfälten och gjort om det till en bred cykelbana. Så här ser det ut:

Bruce LF Persson Skanstull resizedFoto: Bruse LF Persson

Till vänster ser ni betongmuren som skiljer cykelvägen från bilvägen.

Det här med att hela filer försvinner är något helt nytt för Stockholmsbilister, och för att det ska gå lätt och enkelt att vänja sig vid allt det nya utan att råka ut för några obehagliga överraskningar, som till exempel plåtskador, så är det krockhinder av gamla bildäck och en magnifikt stor skylt, med blinkande pil, reflexer och lampor nog för att klara av en återfödelse av 70-talets discoera, placerad i början av bron.

Men för den bilist som trots det kanske glömmer bort sig under färden över bron, eller som kanske är van vid att kunna vingla ett par decimeter in i grannfilen, så har man gjort det extra säkert genom att ställa ut en miljon röda reflexskyltar. Man tog till och med lite av den nya cykelbanan för att få plats:

2014-07-30 14.02.13Opp, opp, opp! Varning för nymodigheter!

Det är inte lätt att vara bilist och det gäller att inte framkomligheten blir lidande!

Men har de inte glömt något? säger ni nu. Jo, de har inte hunnit måla vita streck på cykelbanan heller. Eller sätta upp en reflex på den där mega-stora stolpen som står mitt i fricking vägen. Vi tittar igen:

[Bruce LF Persson Skanstull Bruce LF Persson Skanstull resized

Bilvägen: En miljard reflexer och blinkande lampor, check. Cykelbanan: stolpe mitt i banan.

Det är väl så att entreprenören utgår från att bilister ju kör lite hur som helst, men cyklister är trafikens fullblodsproffs. Vi gör aldrig fel, tvärtom uppskattar vi lite utmaningar här och var för att inte cykelturen ska bli tråkig. Eller så var det så att entreprenören inte hann, det tog rejält med tid att placera ut de där plåtskadskydden.

Eller så är det inte så viktigt. Cyklister är ju ändå bara en form av lite snabbare fotgängare. De behöver inga reflexer.

Hursomhaver, efter lite hojt på Twitter så sattes det upp reflexer någon dag senare och på sikt, framöver, ska den där skyltbågen minskas så att den slutar vid betongmuren istället.

2014-07-30 14.04.54Reflexstolpe

Det blir aldrig tråkigt som cyklist. Men vi är övertygade om att det kommer bli jättefint när allt är klart.