Idag är det busstrejk och eftersom SL hade uppmanat folk att cykla i stället för de inställda bussarna så tänkte jag att det skulle vara extra många cyklister ute. Men jag kan inte påstå att det kändes så annorlunda. Det är redan tjockt med cyklister.

I förrgår morse fastnade jag vid rödljuset uppe på Slussen vid Saltsjörampen. Det var så lång cykelkö att jag inte hann förbi under första perioden utan fick vänta en till.

20120524_081700Från maj 2012. Det är många, många fler nu.

Helt otroligt. Sedan jag började pendlingscykla 2004 har det aldrig varit så många cyklister som den här sommaren. Och folk börjar cykla mycket tidigare på året och håller ut mycket längre.

2007-2008 så kom vårcyklisterna inte förrän i mitten på maj. Nu kommer de i början på april.

Höstcyklisterna slutade i början på oktober. Nu slutar de i slutet på november.

Och nuförtiden är jag inte helt ensam när snön lagt sig utan oftast hamnar jag i en klunga på fem-sex cyklister. En jätteskillnad mot tidigare vintrar.

Fantastiskt!

EDIT: Och enligt mätstationerna är det mycket riktigt rekordmånga som cyklar:

Cyklandet ökar för varje år. Det visar både de omfattande cyklisträkningarna som genomförs i juni och blir klara och analyserade lagom till vintern. Det visar också mätningarna vid Stockholms stads sex fasta mätstationer vid Danviksbron, Skansbron, Skanstullsbron, Liljeholmsbron, Munkbron och Strömbron. Majsiffran för i år visar 990.264 cyklister vid de sex passagerna mot 958.651 i maj 2012 som var rekordmånad fram till i maj i år.

Läs mer hos DN.