1000 poster och nu är cykellobbyn verklighet

Propagandahöst
Vi startade Cyklistbloggen för att vi saknade någon som förde cyklisternas talan. Sedan starten sent 2010 har vi nu skrivit 1 000 inlägg och på dagen för det tusende inlägget fick vi mail om bildandet av ”Sveriges nya allians för cykelfrågor”, alltså uppkomsten av ”Nya svensk cykling”. Två sköna milstolpar. På en och samma dag!

Det började med en lunch 2010. Christian och jag känner varandra sedan skoltiden och återknöt kontakten knappt 20 år senare. Vi kom på att båda cyklade till jobbet året runt och genast kom frågorna. ”Varför ser det ut sådär?”, ”Vad är det som gäller här” och ”Vem för egentligen vardagscyklisternas talan?”. Ingen, blev svaret.

Mitt webhotell hade någon gratisdrive på domännamn, jag reggade Cyklistbloggen.se och frågade om inte Christian hade något att lägga upp. OM han hade.

Så har vi fortsatt och i går, fem år senare, postades inlägg nummer 1 000 på Cyklistbloggen. Hurra!

[![Framtiden, som en bred och solig cykelbana?](/content/images/2015/03/solcykling1-500x233.jpg)](/content/images/2015/03/solcykling1.jpg)Framtiden, som en bred och solig cykelbana?
Som av en lycklig slump fick vi samma dag pressutskicket om **Nya Svensk Cykling**, den nya alliansen för cykelfrågor bestående av Cykelfrämjandet, Svensk Cykling, Naturskyddsföreningen, Svenska Cykelförbundet, Vätterntundan och Turistcykellederna.

Ordförande i Nya Svensk Cykling är Lars Strömgren, även ordförande i Cykelfrämjandet.
Så här säger han i en intervju med Bicycling:

– Utvecklingen går för långsamt. Det krävs ett samlat krafttag för att öka cyklandet. Det behövs också en omfattande samsyn kring behovet av politiska insatser för att ge fler möjligheten att välja cykeln.

Word!

VD i organisationen blir Svensk Cyclings Klas Elm. Han säger i samma intervju:

– Förhoppningen är att fler politiker, både på riksplanet och i Sveriges kommuner och regioner i ännu högre utsträckning förstår värdet av ökad cykling – för miljö, folkhälsa och städernas framkomlighet. Det är en global trend att satsa på cykling, över hela världen är cykeln på framfart, men hänger Sverige med?

Vi gillar det vi hör!

Organisationens hemsida är inte uppdaterad ännu, men de går att följa på twitter under namnet @svenskcykling

Det här är utmärkt för att sätta mer tryck på politiker och trafikplanerare, med hårt jobb så kan detta bli precis hur bra som helst. Det här kommer vi att följa oerhört noggrannt.

Vi på Cyklistbloggen ska fortsätta dra vårt strå till stacken för bättre cykling. Nu kör vi mot 1000 poster till.

Tusen tack för att du är med!