Varför cyklar cyklisterna mitt i vägen?

| 12 kommentarer

Apropå ledarskribenter, vill jag gärna dela med mig av den här artikeln. Den är från en brittisk motorsajt:

Cyclists! Why do they ride in the middle of the road?

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

12 Kommentarer på "Varför cyklar cyklisterna mitt i vägen?"

Avisera mig när
avatar
Rolf Broberg
Gäst

Göteborg har just börjat med cykelfartsgator. Där är själva poängen att få ut cyklisterna mitt i gatan.

På Västra Hamngatan, den hittills enda färdiga cykelfartsgatan i Göteborg, kan jag konstatera att man som cyklist ändå måste cykla i mittzonen för att inte riskera att bli dörrad av parkerade bilar eller omkörd vid smala partier med övergångsställen.

Se vidare http://trafikistan.se/olaglig-cykelfartsgata/ .

Christian Gillinger
Gäst

Det har varit prat om att införa cykelfartsgator i Stockholm också, men jag har inte hört något om det på något år.

Det ser fint ut i Göteborg – det jag har att invända är att de inte lyckats dra cykeldelen, alltså asfalten, rakt, utan cyklisterna måste svänga vid varje övergångsställe. Jag förmodar att det är för att inte cyklisterna ska hamna för nära de parkerade bilarnas dörrar. Synd. Som cyklist är man ju rätt trött på att hela tiden få köra slalom.

Rolf Broberg
Gäst

Jag reagerade först också på kurvorna, men det kan finnas ett vettigt skäl för dem. Om cyklisterna leds åt höger före avsmalningarna till övergångsställena kan det locka bilister till vansinnesomkörningar.

Min bild är tagen med tele. Kurvorna är inte fullt så snäva, och man kan utnyttja bredden till att släta ut dem ytterligare något. Det blir rätt ok tycker jag.

Rolf Broberg
Gäst

I do that too, whenever there is a good reason.

By the way, beeing Middle of the road is also a Scottish thing:

Last night, I heard my mama singing a song
Ooh-We, Chirpy, Chirpy, Cheep, Cheep
Woke up this morning and my mama was gone
Ooh-We, Chirpy, Chirpy, Cheep, Cheep
Chirpy, Chirpy, Cheep – by bike!

(Fast det låter ju som om mammas cykel behöver smörjas lite)

JonasBohlin
Gäst

RT @Cyklistbloggen: Varför cyklar cyklisterna mitt i vägen?http://t.co/jH7VVc1aMQ #cykla

Arne B
Gäst

Jag tycker den brittiska lagstiftningen är bättre vad beträffar cyklisters placering i vägbanan. Där får man cykla i vägbanan om det är säkert. Man måste inte heller hålla ”så långt som möjligt till höger”, eller vara utelämnad till vägrenen. Placeringen i vägbanan skall vara så säker som möjligt. Brittiska cyklister rekommenderas ”to ride primary” eller ”take the lane” där det är uppenbart olämpligt att bli omkörd. Jag hoppas att Sverige kan anamma den lagstiftningen. Allt för att uppmuntra cykling och för att visa att vägarna inte enbart är till för bilar.

Värt att notera bland kommentarerna är att även vissa brittiska bilister verkar ha en minst sagt aggressiv inställning till cyklister.

Richard
Gäst

Frågan är om mitt-i-vägencykling är säkrare. I Sverige tycks hälften av cykelolyckor vara singelolyckor (har ingen länk på detta). Om siffrorna stämmer på denna brittiska sajt är över 90% av cykelolyckorna i kollision med andra fordon.

”Most (92%) of these accidents involve another vehicle”

Vad betyder detta? Att de har bättre underhållna cykelvägar och om cyklisterna inte håller sig i mitten skulle olyckorna minska?

Vet inte hur många YouTubeklipp jag sett med cyklister som inte åker längst ut till vänster och vid omkörning blir de touchade av bilist som svänger in för tidigt så att cyklister faller.

Christian Gillinger
Gäst

Mellan 70 och 80% av alla olyckor är singelolyckor i Sverige enligt VTI och MSB.Tidigare hade man ungefär samma siffror som i Storbritannien, om jag minns rätt, men det berodde på underrapportering av just singelolyckor.

Richard
Gäst

Ja, liknande förstående artikel lär vi nog aldrig se hos Motormännen.

Höll för övrigt att bli dörrad härom dagen. Två taxibilar står på halva röda cykelfältet. Väljer att åka på i det halva röda fältet ändå eftersom det kom en lastbil bakom mig.

Håller koll på passagerarförrarna ifall de smälls upp och rullar mer än trampar. Då smäller en taxichaufför upp dörren som står i taxifältet! Faktum är att jag har ljus trots att det är mitt på dagen så jag kan inte vara helt osynlig!

En snabb gir så klarade jag mig denna gång! Det går så snabbt!

Franz
Gäst

Just det där när två taxibilarna står på varsin sida av cykelfältet känns alltid lite extra läskigt. Går ju inte att hålla avstånd åt nåt håll. Enda rätta är att åka runt alltihop på utsidan.

Richard
Gäst

Jo, men jag stod först i kön i cykelbox i godan ro vid rött. Sedan kommer en lastbil som först i kön och efter mig ett par cyklister. Så när det blir grönt sticker jag iväg och väljer cykelfält istället för att välja utsidan ifall lastbilschauffören inte ser mig. Och med folk bakom vill jag knappast stå kvar när det blir grönt. Slutligen: det fanns alltid en liten risk att lastbilen inser att hen ligger i fel fil och toksvänger åt höger. Hellre dörrad än mosad. Ibland får man välja det minst sämsta alternativet.

Anders Norén
Gäst

Enligt VTI:s bearbetning av STRADA så är det i stort sett ingen skillnad mellan cykling på cykelbana och cykling i gatan. De flesta skadeolyckorna är singelolyckor och de flesta kollisionerna inträffar i korsningar.

wpDiscuz