Använd snön för trafikplanering

| 11 kommentarer

Det passar ju alldeles fantastiskt denna måndag när snö plötsligt återvänt till stan att tipsa om den här BBC-artikeln, ”Sneckdown: Using snow to design safer streets”:

Fast-falling snow can lead to unsafe driving conditions, massive pile-ups, delayed trains, cancelled flights and slippery sidewalks. But advocates for safer streets say the snow can also help illustrate how conditions can be improved.

Genom att se hur snön lägger sig och var folk och fordon faktiskt rör sig så ser man också plötsligt all yta som inte används. Som alltså står tom i onödan:


Snowy Neckdowns Redux: Winter Traffic Calming (#sneckdown) from Streetfilms on Vimeo.

”It’s free. You don’t have to do a crazy expensive traffic calming study. It provides a visual cue into how people behave in transportation,” says Eckerson.

Fantastiskt intressant. Är det någon som tittar på det här i Sverige?

Läs också:

Sneckdowns’: The Buzzword That’s Turning Traffic Nightmares Into Transport Planning Triumphs!

Sneckdowns: Taking the World by Storm

 Alla måste trängas. Vissa mer än andra

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Leave a Reply

11 Comments on "Använd snön för trafikplanering"

Notify of
avatar
Ms_Xx
Guest

Som inblandad i gatuprojektering (tar hand om trottoarerna etc, inte vägdelen, men ritar ibland upp tidiga skisser på hur korsningar t.ex. skulle kunna utformas) förhåller jag mig skeptisk till att det går att planera såhär (tyvärr).
Alla korsningar och infarter blir alltid mycket mycket större när trafikarna har tittat på dem, eftersom det alltid är något stort fordon med gigantisk svängradie (t.ex. sopbilar och brandbilar) som måste komma runt hörnen nån gång emellanåt, eller som i alla fall måste kunna göra det.
Önskar verkligen att trafikplnering kunde bli lite inspirerad av t.ex. Portugal. Kör man tillräckligt sakta kan man ha mycket smalare vägar än vad vi har här. Tyvärr planeras det itne så, utan för att man ska kunna köra obehindrat i ”normal” hastighet. Och så får vi problem med fortkörning och gigantiska trafikytor som ett brev på posten.
Men allt ovan är ett väldigt bra sätt att visa på det absurda i hur stor plats vi låter motorfordonstrafiken ta i våra städer!

non
Guest

Sen får vi förslag som i dagens DN där en insändare tycker att man skulle hugga ned alla träd 20 meter från vägen på 50+ vägar eftersom han tycker att det känns otryggt med träden som skymmer sikten när han åker i 90km/h

Ms_Xx
Guest

Jag tycker att den insändarskribenten ska skaffa sig en bilhjälm, och byta till en bil med inte alltför stark motor, t.ex. en gammal Lada. Alternativt en privatchaufför 😉

Ingrid
Guest

Det finns ngt liknande med att man inte anlade gångvägar/cykelvägar i ett nybyggt bostadsområde utan bara sådde gräs överallt. Sedan när folk trampat upp stigar så tog man ett flygfoto och la vägarna där gräset var borttrampat. Någon som känner igen det?

Erik Johansson
Guest

Första exemplet från wikipedias om desire paths tar upp Finland och snö och hur man förbättrar de befintliga gångvägarna. Men kanske fungerar lika bra med gräs, fast inte så kul att cykla på.

Richard
Guest

Mycket intressant. Även om jag inte tror att utökade trottoaren någonsin kommer att byggas i det konservativa trafikstockholm så är rundade hörn en bra början. Särskilt högersvängande bilar håller för långt avstånd från trottoaren och hamnar ofta i vänsterfilen (om det är en stor korsning) vilket skapar onödiga trafiksituationer.

Korsningen Götgatan / Folkungagatan borde ha rundade trottoarhörn och skyddande pollare.

CyklaiOrebro
Guest

RT @Cyklistbloggen: Använd snön för trafikplanering: http://t.co/mbotnTekp2 #cykla

cykelbloggar
Guest

Cyklistbloggen: Använd snön för trafikplanering http://t.co/31h8lEWNsj @Cyklistbloggen

angguterra
Guest

RT @Cyklistbloggen: Använd snön för trafikplanering: http://t.co/mbotnTekp2 #cykla

JonasBohlin
Guest

RT @Cyklistbloggen: Använd snön för trafikplanering: http://t.co/mbotnTekp2 #cykla

jwolfers
Guest

RT @Cyklistbloggen: Använd snön för trafikplanering: http://t.co/mbotnTekp2 #cykla