Svensk Cykling: Cykelstölderna minskar

| 14 kommentarer

Branschorganisationen Svensk Cykling har låtit granska Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) statistik över cykelstölder. Resultatet: en halvering av antalet anmälda cykelstölder de senaste 20 åren.

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Cykling, branschorganisation för Sveriges cykelfackhandlare, tillverkare och importörer, minskar antalet cykelstölder.

De har granskat Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik över anmälda cykelstölder i landet sedan början av 1990-talet. Då låg antalet stulna cyklar på runt 120 000 per år. I dag är antalet nere på cirka 60 000 stulna hojar per år.

Sedan 2003 till idag har stölderna minskat med 19 procent, och mellan 2011 och 2012 sjönk stölderna med åtta procent.

Förutom att låsen blivit bättre tror Svensk Cyklings ordförande Klas Elm att det ökande cyklandet i landet lett till en större medvetenhet om betydelsen av att låsa fast sin cykel.

Det spekuleras också i att cyklisterna köper dyrare cyklar och därmed lägger mer pengar på bättre lås.

Vi på Cyklistbloggen har skrivit om hur du låser hojen på bästa sätt så att vi kan få ner statistiken ytterligare. De enkla stegen för att få ha sin cykel kvar är:

 1. Låst fast cykeln
 2. Lås med rätt lås
 3. Lås fast lättstulna delar
 4. Smart Safetyregistrera cykeln

Läs alla tips om lås och hur du säkrar din cykel i vårt inlägg här.

Här hittar du Svensk Cyklings pressmeddelande.

Själv har jag ett jobbigt, tungt Steel-o-flex-lås hängandes på jobbet och alltid ett mindre Granit-lås med mig i väskan. Tungt, men jag har inte blivit av med någon cykel sedan 2002. Hur låser du fast din cykel?

Författare: Jeroen

Jeroen är till vardags copywriter på Raring Design. Han har pendlingscyklat sedan 2008 och året-runt-pendlat sedan 2010. Cyklar på en Cykelfabriken Filibus Plus lastcykel med elassist.

 • Cynisk Cyklist
 • Ms_Xx

  Nu har det hänt igen, man blir så ledsen. När blir det krav på backspeglar som visar döda vinkeln på lastbilar?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/cyklist-omkom-i-2

 • Fredrik Jönsson

  Låser alltid fast med ett kraftigare granit-lås, ibland kompletterat med vajer för det andra hjulet. Lämnar inte cykeln ute över natten. Har inte blivit av med någon cykel sedan -94 då jag glömde en cykel ute över natten, låst men inte fastlåst.

  • Richard

   Allt handlar också var man bor. Min förra lägenhet låg på en lugnare gata på Södermalm än där jag bor nu. Min fru brukade ställa sin cykel utanför porten medan jag alltid ställde min i cykelförrådet.

   Vi åkte på semester en vecka och när vi kom tillbaka upptäckte min fru att hon hade glömt att låsa cykeln. Olåst i en hel vecka i Stockholms innerstad utan att bli snodd (svart Skeppshult). Måste vara rekord. Ibland har man tur!

 • Richard

  Jag hade också en Steel-o-flex på min förra cykel men eftersom jag inte låste fast cykeln bar tjuvarna bara bort den (under dagtid där det alltid är fullt med människor).

  Nu har jag köpt ett tuffare lås till min nya cykel (ABUS Granit X Plus) http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-safety-and-security/Locks/U-locks/Granit-X-Plus-54 och funderar på att även köpa ABUS Folding Lock 6000 http://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-safety-and-security/Locks/Folding-locks/Bordo-6000 då måste ha två olika verktyg.

  • Holger Motzkau

   Jag har också kombination av någon ABUS U-lock plus en ABUS Bordo, det är bättre att investera i bra lås än i en försäkring som ändå bara betala om cyckeln var riktig låst. Slutlingen får man inte vara den med värst lås på plats…