Klas Elm från Svensk Cykling om vintercykling

| 13 kommentarer

Och för den som vill läsa alt. läser det här inlägget i framtiden när klippet ovan avpublicerats: Så klarar du vintern på cykel.

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Kör också två lampor fram och två bak (en på hjälmen) nu på vintern. Ibland kör jag även med en tredje röd som jag fäster någonstans på kroppen, om det snöar mycket.

 • Hur är det med herr ordförandes kunskap om blinkande lampor fram och sen såg ju baklampan lite klen ut? 😉

  Cykla på vintern är underbart bara man är rätt klädd… dock så kommer nog inte min cykel ut denna vinter, men det beror på baciller i kroppen som har roat sig lite för länge innan de är nerbrottade.

  • På Swedish Bike Expo började jag nästan tro att det var olagligt att ha fast sken på framlampan.

  • Han hade iofs 2 lampor bak, en liten knog och en cateye. Dock kan tilläggas att en modern knog lyser rätt bra, och man kan faktiskt köra de flesta lampor med fast sken om man vill bli svårupptäckt.

   Och han förespråkade dessutom två lampor fram… Låter rätt vettigt, kör själv med två fram och tre bak nu på vintern.

   I min erfarenhet både som f.d. ”bilist” och cyklist så tycker jag att en fram- o baklampa med blink syns ”bättre” i en uppsjö av lampor som finns i en storstad. Men jag skulle gärna se forskning som studerar detta.
   Och nej, ”lagen” räknas inte. (lagen tycker att man ska ha plinga på cykeln, trots att alla som cyklar har mun)

   • AndreasD

    Jag är också intresserad av att veta vad som faktiskt syns bäst – blink eller fast sken. Jag tror också att blinkade är ett bättre val för en stadscyklist med upplysta omgivningar. 

    När det gäller plinga så gillar jag faktiskt detta – det hörs, det är ett ljud som man känner igen och förstår vad det gäller – bättre än ”öhhhhhhhhh – akta!!!”. Vad jag inte förstår är de personer som lagt 50 tusen loppor på en hoj, men inte har råd med varken lampor eller ringklocka.

    • Ringklockan handlar nog inte om pengar, det handlar om stil och fåfänghet!
     Annars skulle alla 50 000 krs cyklar ha skärmar, pakethållare, kedjeskydd, reflexer och annat tjafs.

     Sen vad gäller ljudet, så tycker iaf jag att cykelplinga är rätt otrevligt. Dessutom oftast riskabelt, folk brukar hoppa i vägen för en bara (min erfarenhet). Bättre att köra förbi med bra marginal och lite långsammare hastighet. En cykel är rätt smal så man kan ofta bara väja runt. I Ryssland finns ett ordspråk som man brukar applicera på tutande bilar (eller cyklar) – ”du kan väja, du är ju inte en spårvagn”. Låter bättre på ryska, men meningen är densamma.

     Oavsett så är det ett idiotiskt krav från lagen – man kan väl välja själv om man vill skrika/säga till eller plinga. Har själv aldrig använt plingan på min gamla fulhoj. Rösten/bromsen var oftast snabbare. Har man tid att plinga, har man tid att köra runt.

     Det känns som att lagen om ”cykelutrustning” är något från sent 1800-tal då just sådana ”detaljstyrnings-lagar” var populära, men jag vet inte.

     • Bättre att plinga 50-100 meter innan då har de 7-15 sekunder på sig om du kör i 25 km/h, som väl är ganska snabbt om man ska swischa förbi gående.

      Annars håller jag med om att det är många som inte vet vad dom ska göra när man plingar precis bakom ryggen, men ju mer tid man ger dom desto lättare är det för dom att reagera korrekt.

      Jag har hört en del billister som klagar på blinkande ljus för att det är svårt att se något annat än detta blinkande.

 • Vad an detta ”rädsla” för att hojja på vintern…
  Det verkade nästan som att hon ville få honom att säga typ att ”nä, har man inte blöja ska man lämna cykeln hemma” typ… Var det ett dolt cykelhat eller bara okunskap? Eller ville hon  övertyga tvivlarna i smyg?

  • Det är en klassisk journalistgrej när man ska prata om saker man inte känner så väl till. Vintercykling=rädsla datorspel=”men är det inte lite konstigt att leka att man skjuter ihjäl folk”, hästhoppning=”är det verkligen en sport?”. Allt som faller utanför ”hegemonin” får automatiskt en slentriankritisk vinkel. Medan det som faller innanför får en slentrianokritisk dito. Ingen ifrågasätter bilism, böcker och speedway för att ta liknande exempel inom rådande hegemoni.