Expressen: Det är inte rimligt att bilar färdas i hastigheter som utsätter andra trafikanter för livsfara.

| 6 kommentarer

Det är sällan vi lägger ut bara webblänkar, men mitt i en stressig fredag är den här lite för bra för att få vänta till ett helt inlägg. Expressens ledarsida skulle kunna vara Cyklistbloggen när de skriver:

Det är inte rimligt att bilar färdas i hastigheter som utsätter andra trafikanter för livsfara. ­Bilisterna måste lära sig att samspela med den växande skaran gående och cyklister och det samspelet kräver låg hastighet.

Det är nog första gången jag ser någon annan än de mest inbitna cyklistbloggarna lägga ansvaret på den part i trafiken som faktiskt står för själva livsfaran i trafiken. Expressen avslutar:

Det måste vara viktigare att rädda liv än att försvara vissa bilisters upp­fattning om körglädje.

Heja Expressen! Läs hela här (Via What If-bloggen)

christian@gillinger.se'

Författare: Christian

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

 • Pingback: Vadderade skydd och grymma kommentarer. Tack för 2012! | Cyklistbloggen()

 • Pingback: Trafikverket: Dags att se cykel ett eget trafikslag | Cyklistbloggen()

 • Pingback: Cyklaimedia: Stockholm ska bli cykelstad (igen) och Mp vill ha 30km/h | Cyklistbloggen()

 • P_Dalen

  En voksen og ansvarlig lederartikkel. Det står respekt av at Expressen tør å ta et så upopulært standpunkt!

  Commuting by bicycle in Oslo: http://www.youtube.com/user/DelVeien

 • Ms_Xx

  Ja, tjohoo vilken trevlig läsning en fredag som denna som avslutades (arbetsdagen i alla fall) med att jag blev utskälld av en fotgängare som gick på den smala cykelbanan mellan stenmuren och kanalen nedanför Munkbroleden. Hon gick i cykelbanan, jag fick möte och stannade eftersom vi skulle ha mötts tre i bredd vilket som bekant är omöjligt där och hon var på min sida av cykelbanan (jag = lydig körkortsinnehavare). Hon blev skitirriterad och började skrika om att jag väl ändå inte behövde stanna. Hon slutade faktiskt inte att skrika förrän mötande cyklist hade cyklat förbi och jag var på väg därifrån.
  Undrar fortfarande om hon verkligen hade föredragit att bli inklämd i en stenmur framför att jag stannade och släppte förbi mötande cyklist…
  En del människor är konstiga. Ska nog läsa Expressens ledarsida en gång till och bli lite gladare igen (det värsta som finns är när människor som gör fel skäller på en när man är juste och dessutom gör rätt).
  Men om länken: alltså, det är ju verkligen så att man får lite HOPP! Saker kanske faktiskt KAN förändras, jag har lust att ge ledarskribenten en stor puss på kinden!

 • Mattias

  Jag måste bara likt Gert Fylking utropa: ÄNTLIGEN! (fast utan ironin)
  Äntligen en tidningsartikel som nyanserat tar upp bilismen som det stora trafikproblem det verkligen är. Äntligen en tidningsartikel som går emot strömmen och den våg av dåliga argument till varför bilisterna, i varje läge, ska få fortsätta sin potentiellt dödliga framfrart obehindrat i våra städer. Och slutligen, äntligen en tidningsartikel som inte snedvridet, felaktigt och med skygglappar fokuserar på cyklismen som vårt största trafikproblem.Gillar normalt inte kvällspressen, men det här var faktiskt riktigt bra skrivet. Tack Expressen!