Appropå både diskussionen om ”false news” och cykling är det intressant hur en bild kan valsa runt som exempel på hur galet det är med cykling och cyklister. Vi har dels Gävleskylten som poppar upp likt ett ogräs så fort någon vill tvåla till cyklister.

Stämmer inte.

Skylten som blev en vandringssägen

Nu har vi en ny. Bilden Rickard Herrey postade på Facebook för några veckor sedan. Rickards fråga var helt rimlig. Men därefter har det varit mer orimligt.

Bilden i fråga.

Det ser onekligen lite märkligt ut. Svaret är enkelt: Det är alltså Götgatan i Stockholm. Där beställde och genomförde förra styret i Stockholm, den borgerliga Alliansen, ett pilotprojekt för att se om man kunde förbättra vägen för de tusentals cyklister som passerar där dagligen. Man hade nämligen upptäckt två saker, dels att det var betydligt fler cyklister än bilister som passerade här, åtminstone under rusning, dels att den ena filen i huvudsak användes för dubbelparkering. En så kallat ”lågt hängande frukt”, lätt att göra om, billigt. För att testa.

Södermalm testbänk för bättre cykelinfrastruktur 2014

Det är en provisorisk lösning. Hela Götgatan ska planeras om och moderniseras. Men Götgatan är egentligen en bro över tunnelbanan och den är rutten. Därför måste omgörningen göras samtidigt som Stockholms läns landsting, som har hand om tunnelbanan, renoverar och river hela Götgatan. Allt annat vore slöseri med både tid och skattepengar. Därför ser det ut som det gör.

Utvärderingen av cykelbanetestet var klar i somras, resultatet var att trafikströmmarna inte påverkats, men att uttryckningtrafiken hade fått mer problem att komma fram, ur utvärderingen:

Räddningstjänsten framförde emellertid förslag om att bredda cykelbanan i södergående riktning så att den kan användas som utryckningsväg. Dessutom kan framkomligheten förbättras genom ökad övervakning för att minska dubbelparkering av fordon.

De har alltså problem med att biltrafiken är i vägen. Att använda cykelvägarna för utryckning är förövrigt något vi föreslagit tidigare. Det är betydligt lättare att lyfta undan en cykel än en bil (den som vill kan läsa utvärderingen här).

Här är en tjusig video för den som vill ha ännu mer information:

Men nu var det alltså den där bilden. Jag tror det är sjätte eller sjunde gången jag ser den dyka upp som ett exempel på hur miljömuppiga cyklisthipsters tagit över stan för hederligt arbetande trafikanter. Nu senast i en Facebooktråd om Österleden (!): (EDIT: Tråden är nu raderad)

Och jag inser att Gävleskylten har fått en efterföljare. Eller är inte ensam längre. Det spelar liksom ingen roll hur det ser ut i verkligheten, varför det ser ut som det gör. Den här bilden kommer valsa omkring nu och sprida myter om hur tokiga cyklistmupparna är. Och hur vansinnigt det blir när cykling får lite plats.

Man blir så trött.

Läs mer om pilotprojektet på Götgatan:

Södermalm testbänk för bättre cykelinfrastruktur 2014

Äntligen börjar Pilotplats Cykel!

Jäklar i min lilla låda – det ser bra ut på Götgatan

Cykelextasen över Götgatans nya cykelbanor: ”Köpenhamnskvalitet” (Stockholmdirekt.se)

Har du sett trafikkontorets oblyga Bajenpassning på Södermalm? (Stockholmdirekt.se)

Götgatan kan grävas upp – redan nästa år (Stockholmdirekt.se)