Trottoarcykling

Jag hör regelbundet, ofta, folk säga att cyklister cyklar på trottoarerna hela tiden. Något som är förbjudet.

Trots det ser jag som rör mig dagligen som cyklist och senaste året mest som fotgängare, nästan aldrig någon över tolv år cykla på trottoaren. Faktiskt. Jag ser cyklister som kör mot rött. Jag ser cyklister som inte lämnar företräde vid övergångsställen. Jag ser cyklister som kör mot enkelriktat.

Men i princip nästan aldrig på trottoarerna.

Varför säger då folk att cyklisterna cyklar på trottoarerna? Här är ett skäl, ett rätt stort tror jag:

Det här är en bild från när jag cyklade idag:

Screen Shot 08-27-14 at 01.32 PM

Men… men… du är ju på trottoaren. Nope. Det kändes som att jag var på trottoaren. Det ser ut som en rätt smal trottoar. Men det är det inte. Ett par hundra meter tidigare leddes jag över en korsning, från en välutmärkt cykelbana, upp på trottoaren, av en ensam skylt:

Screen Shot 08-27-14 at 01.33 PM

Ser ni den? Den sitter där bakom björken. Förutom den finns det inget överhuvudtaget som avslöjar att den här trottoaren inte är en trottoar utan en ”gång- och cykelbana”, GC-bana. Jag lovar att i princip ingen fotgängare ser den och det inte bara för att det står ett träd i vägen. Som fotgängare letar man inte efter skyltar som gäller andra trafikanter och ingen fotgängare kollar efter en ”trottoarskylt”.

Det här var första gången jag cyklade där. Nästa gång kommer jag skippa cykelbanan och köra på vägen istället. Vilket kommer göra bilisterna arga istället. Fest.

Stockholm är fullt av den här typen av vägar. Många har dessutom anslutande övergångsställen utan nya skyltar för att informera fotgängare om att det kan komma cyklar.

Så skapar man konflikter.