Sommar, semester, boktips och tack

[![](/content/images/2012/06/flower_power.jpg "flower_power")](http://www.flickr.com/photos/vikapproved/2730853334/in/set-72157606531444085/lightbox/)Semesterdags. Bild vikapproved, Flickr
Nu tar Christian och Jeroen semester för sommaren och tempot på postningen här på bloggen kommer att gå ned. Här sammanfattar vi våren här på Cyklistbloggen och ger några tips på sommarläsning.

I morse var jobbpendlingen rena propagandacyklingen. Varmt och skönt, en lätt medvind som svepte mig mot stan. På Skanstullsbron stod en T-bana stilla och brässerade sitt innehåll i solen medan jag snabbt och lätt rullade nedför bron och fick lite svalka i fartvinden. Banne mig om inte de flesta trafikljus var gröna på Götgatan också. Så här glad blir man då:

![](/content/images/2012/06/happy_camper-300x225.jpg "happy_camper")Sommar, sol och blå himmel. Ride on!
Nu går vi här på bloggen på semester och far på sommaräventyr i den tveksamma internetuppkopplingens tecken. Det betyder, förutom att vi inte kommer att cykla till jobbet varje dag, att vi kommer att posta mindre här på bloggen i juli månad. Men misströsta inte, här är några favoriter i repris att läska sig med när sommarstiltjen sänker sig.

Vad kan passa bättre än några cykelböcker att förkovra sig med? Christian har läst Bike Snob: Systematically & Mercilessly realigning the world of cycling, en hyllning till cyklingen av mannen bakom Bike Snob-bloggen. Underhållande och roligt skrivet om cykelpendling, fixies, hipsters och andra som cyklar i NYC. Jag gav mig i kast med två böcker om ultracykling, alltså långt, länge och ont. Dock kan sådana böcker passa extra bra i hängmattan. Läs Amy Snyders Hell on two wheels om RAAM, ett cykellopp från kust till kust i USA. En mycket välskriven bok och riktigt spännande. Förresten, stort grattis till Gunnar Ohlanders som genomförde loppet i år.
Den andra boken heter Be brave, be strong och handlar om Jill Homer som cyklar Tour Divide från Kanadas södre gräns till Mexicos gräns. Cykling i storslagen natur, umbäranden, glädje över att få i sig tillräckligt med Snickers, och mycket av Velominatis regel nummer fem.

För oss på cyklistbloggen har det varit en fantastisk vår. Vi började i januari med poster om osynliga bilister som kör på cyklister. En fundering över att media alltid skriver ”Bil körde på cyklist” och inte ”bilist körde på cyklist”. Det ledde till en liten följetong på Twitter under hashtaggen #ingenbakomratten. Vintern bjöd annars på omväxlande väder.

I februari var det riktig vinter, stundtals med isgata. Vi pratade om Stockholms värsta gator i fråga om parkering i cykelfälten, men att få ändå lappades för felparkeringarna. Så testade vi cykelgodis också.

I mars trendspanade vi med hjälp av annars cykelnegativa DN, och presenterade ett sätt att påvisa att folk står felparkerade i cykelfälten.

Under april skrev vi om hur fort man får cykla, vi började testa elcyklar, och hyllade cykelambulanser.

I maj skrev vi om det ”cykelkaos” som enligt media råder i Stockholm. Dessutom blev Christian påkörd och vi skrev om att Stockholmarna spenderar mer tid med pendling än de har semester.

[![](/content/images/2012/05/Sameradion002.png "Nästan påkörd")](/content/images/2012/05/Sameradion002.png)Bilen till höger står inte stilla
 

I juni började jag skriva om cykling för SvD. Första inlägget om rödljuskörande cyklister blev det mest klickade inlägget på svd.se den veckan. Du kunde också läsa om cykel- vs bilfrämjande infrastrukturlösningar, om allehanda hinder i cykelfälten och en optimistisk framtidsskildring om cykling.

Hoppas länkarna ovan räcker till några timmars läsning. Har du flera tips på vad du vill läsa mer om på bloggen? Maila till cyklist@cyklistbloggen.se.

Det vi tar med oss och blir alldeles varma, glada och ödmjuka över den här våren är ni som läser och kommenterar. Den kunskap som ni läsare besitter och det sättet som ni argumenterar och debatterar våra poster gör det fantastiskt givande att skriva. Ett oerhört stort tack till er alla!

I augusti fortsätter vi arbetet för en bättre cykelinfrastruktur och vettigare trafiksituation i Stockholm. Tills dess: Ha en underbar sommar!