Plinga eller inte plinga? Trots att många är ute och traskar i cykelbanorna blir fotgängarna arga när man plingar på dem. Om de inte har hörlurar på sig och knappt reagerar alls. Bilister behöver ett starkare ljud för att de ska höra oss över huvud taget. Nu har vi provat en mindre koskälla att ha på styret.

Själv har jag använt en Orp smart horn (Läs också: Pling tut eller bröl – vi provar Orp smart horn på min gamla cykel. Jag gillar den, fast det är svårt att få plats på styret med den på min nuvarande cykel.

Istället har jag nu en liten koskälla på styret. Den är egentligen gjord för mountainbikes och den går att slå på och av med ett enkelt svep med tummen. Tanken är att man på stigarna i skogen ska kunna "slå på" plingan när man ser vandrare längre fram, för att på ett artigt sätt göra sig hörd så de inte ska få dåndimpen när det helt plötsligt "rasslar förbi en cykel i 40 knyck" … ja, ni vet.

Jag gillar tankesättet tänkte att det kanske kunde fungera i Stockholm också. Så jag beställde en.

Timber-klockan är liten och nätt. Jag beställde varianten med ett gummiband så att den går att ta av och sätta på lätt. Den sitter mycket bra på styret – jag har den längst in på handtaget där den är lätt åtkomlig. Det finurliga är att du med tummen snabbt slår på ringfunktionen och att den annars är helt tyst.

OK, det går ju förstås att ha på den hela tiden, men det är ju mest irriterande.

Ljudet är ganska lätt och ljust. Timber kan räcka som enda ringklocka eftersom det går snabbt att aktivera den, men för att den ska pingla behövs lite ojämn asfalt eller att du helt sonika skakar till cykeln själv. Konstruktionen är enkel men riktigt robust. Jag har haft min i två år och den ser ut som ny.

Jag tycker Timber är enkel, välbyggd och prisvärd. Dock har jag fortfarande en lite mer ljudlig ringklocka på styrstammen som jag så småningom tänkte byta till en starkare "ding-dong"-klocka att komplettera Timber-klockan med.

Timberklockan hittar du på mtbbell.com och "min" version kostar 20 dollar. Sedan jag köpte min verkar de ha fått en svensk distributör i Sundstorps Cykel också.

Jakten på den perfekta ringklockan fortsätter. Vilken har du?